Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Biszkoptowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 8
cukier kryształ 1 szkl
mąka ziemniaczana 1 szkl
mąka pszenna 1 szkl
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
ocet 3 łyżeczki
olej 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Biszkoptowe

Kroki postępowania

1
Mąkę ziemniaczaną wymieszać razem z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia.
Odmierzyć pozostałe składniki.
Białka umieścić w jednym naczyniu, natomiast żółtka w drugim.
Krok 1 - Ciasto Biszkoptowe foto
2
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dosypywać cukier i ubijać do uzyskania sztywnej konsystencji.
Krok 2 - Ciasto Biszkoptowe foto
3
Następnie stopniowo dodawać żółtka i ubijać całość przez około 15 - 20 minut.
Krok 3 - Ciasto Biszkoptowe foto
4
Następnie do misy wlać olej.
I przełączyć obroty miksera na najmniejsze.
Krok 4 - Ciasto Biszkoptowe foto
5
Do misy wsypać powoli mąkę pszenną wymieszaną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Krok 5 - Ciasto Biszkoptowe foto
6
Gdy uzyskamy już jednolitą masę po dosypaniu mąki należy wlać ocet i dokładnie wymieszać.
Krok 6 - Ciasto Biszkoptowe foto
7
Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem.
Krok 7 - Ciasto Biszkoptowe foto
8
Biszkopt pieczemy około 40 - 50 minut na złoty kolor w temp około 150 st. C.
Krok 8 - Ciasto Biszkoptowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak