Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KRUSZONKA OWSIANA Z AGRESTEM

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 1 kostka
mąka pszenna 2-3 łyżki
agrest 500 g
len mielony do foreme
cukier do posypania
płatki owsiane 6 opakowań

Przepis i sposób przygotowania na: KRUSZONKA OWSIANA Z AGRESTEM

Agrest płuczę, obieram z ogonków. Foremki (kokilki/ramekiny)
wysmarowuję masłem i obficie wysypuję mielonym lnem.
Wypełniam foremki owocami do połowy. Wsypuję cukier
- podczas pieczenia, pod wpływem wysokiej temperatury,
agrest staje się bardzo kwaśny.

Płatki wsypuję do miski, rozcieram z masłem na kruszonkę.
Nie dodaję cukru - gotowe płatki mają go sporo. Dodatkowo
zawierają mleko w proszku, co spulchnia kruszonkę.
Dodajemy mąkę, w zależności od lepkości masy. Musi być
wilgotna, ale łatwo odchodząca od dłoni.

Rozkruszam ciasto na owocach, delikatnie dociskając,
by się nieco zlepiło - tworzę takie małe "czapeczki".
Dla ozdoby można posypać grubym cukrem.

Wstawiam foremki do pieca rozgrzanego do 200 stopni
i piekę ok. 30 minut (40 minut - termoobieg).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona56 29.07.2013 21:48
Wyglada wspaniale
Magula 28.07.2013 09:53
uwielbiam kruszonki, ale czy do jej zrobienia nie dodajesz cukru?
Ola1984 28.07.2013 09:24
Takiego crumble jeszcze nie jadałam. Musi smakować świetnie.
malaczarna23 28.07.2013 09:12
pyszny deserek
jasiek 28.07.2013 01:59
coś pysznego
Grazyna0211 27.07.2013 22:28
smacznie się zapowiada
sanielcia 27.07.2013 22:23
Super deserek
kokoszka
kokoszka 27.07.2013 21:56
pyszności na deser
Marta1986 27.07.2013 20:16
pyszności mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak