Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trzy odsłony łososia - kawior porzeczkowy

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łosoś filet 300 g
sól
masło 2 łyżki
oliwa 3 łyżki
porzeczki białe 100 g
wino białe 0,5 kubka
jagody 10 sztuk
cukier 1 płaska łyżeczka
kawior
porzeczki czerwone 100 g
cukier 1 łyżeczka
woda 50 ml
calcic 6 g
citras 4 g
gin 6 g
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Trzy odsłony łososia - kawior porzeczkowy

Kroki postępowania

1
Do przegotowanej i ostudzonej wody (150ml) wsypać i dokładnie wymieszać calcic. Odstawić na około 2 godziny w temperaturze pokojowej.
Krok 1 - Trzy odsłony łososia - kawior porzeczkowy foto
2
Czerwone porzeczki zalać w małym garnuszku 50 ml wody, dodać cukier i zagotować rozgniatając owoce.
Krok 2 - Trzy odsłony łososia - kawior porzeczkowy foto
3
Przetrzeć porzeczki przez drobne sitko by powstał jednolity mus.
Krok 3 - Trzy odsłony łososia - kawior porzeczkowy foto
4
Do musu dodać algin i citras. Dokładnie wymieszać (najlepiej blenderem). Odstawić na około 2 godziny.
Krok 4 - Trzy odsłony łososia - kawior porzeczkowy foto
5
Po tym czasie nabierać mus strzykawką i wstrzykiwać kropelkami z niewielkiej wysokości do wody z calcicem. Najlepiej podłożyć sitko aby łatwiej można było wyciągnąć kawior.
Po wyjęciu kawioru z roztworu, opłukać go w innej miseczce z czystą, zimną przegotowaną wodą.
Krok 5 - Trzy odsłony łososia - kawior porzeczkowy foto
6
Filet z łososia pokroić w paski szerokości 3 cm. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażać łososia od strony skóry do momentu aż skórka będzie chrupiąca. W międzyczasie obsypać solą i pieprzem. Na konie smażenia dodać zimne masło. Następnie bardzo krótko obsmażać z pozostałych stron.
Krok 6 - Trzy odsłony łososia - kawior porzeczkowy foto
7
Do małego rondelka wlać białe wino, zredukować o co najmniej połowę. Dodać białe porzeczki, pogotować około 3 min. Po czym przetrzeć przez drobne sitko. Uzyskany sos ponownie postawić na ogniu, dodać cukru, jak się rozpuści dodać jagody i kilka białych porzeczek. Zdjąć z ognia.
Krok 7 - Trzy odsłony łososia - kawior porzeczkowy foto
8
Sos z białych porzeczek wylać na środku talerza, położyć na nim łososia, ozdobić kawiorem, szczypiorkiem i roszponką.
Krok 8 - Trzy odsłony łososia - kawior porzeczkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata23 24.01.2014 08:59
super danie
Sylwiagr 16.09.2013 19:20
ale pięknie podane!
arbuzowo 28.07.2013 20:09
Bardzo efektowne danie
dwa pokoje z kuchnią 28.07.2013 19:54
wygląda obłędnie- choć nie mam pojęcia co to są trzy ostatnie składniki- zjadłabym bez zastanowienia :)
Poison1988 28.07.2013 16:00
ale rarytasik :) przepięknie podane :)
pierniczkowo 28.07.2013 11:17
prawdziwe dzieło sztuki :)
Ola1984 28.07.2013 09:28
Kawior z porzeczki mnie urzekł :) Pięknie podane danie i zdecydowanie moje smaki :)
jasiek 28.07.2013 01:59
ale wykwintnie
sanielcia 27.07.2013 22:23
Pięknie podane a pewnie smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :)
kokoszka
kokoszka 27.07.2013 21:59
super wygląda
IwonaDD 27.07.2013 21:05
wygląda jak dzieło sztuki dosłownie !!!pięknie !!
Aleksandra/Olcia 27.07.2013 19:39
alez cudnie podane
adelajda 27.07.2013 19:15
wow ! moje smaki super !!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak