Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka w sosie pieczarkowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczna 2 łyżki
jajko 2 szt
mąka 1/4 części
pieczarki 1/2 kg
cebula 1 szt
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
śmietana 18 proc 1 szt
masło 1 łyżka
olej 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka w sosie pieczarkowym

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przeciskamy przez praskę i wkładamy do miski. Wsypujemy mąkę w ilości 1/4 części ziemniaków. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i bijamy jajka. Dodajemy sól do smaku i wyrabiamy ciasto. Podsypujemy mąką i formujemy wałeczki , kroimy kopytka. Gotujemy je w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Pieczarki kroimy w plasterki , cebule kroimy w piórka. Smażymy grzyby i cebulę na maśle z dodatkiem oliwy. Solimy i doprawiamy pieprzem. Podlewamy ok 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wodą . Gotujemy ok 5 min. zaciągamy śmietaną. Gotujemy aż zgęstnieje. Kopytka podajemy polane pieczarkami z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula87 27.07.2013 10:48
smakowity obiad
paulina2157 27.07.2013 10:32
proste i bardzo smaczne
Agata3 27.07.2013 09:41
Super obiadek ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak