Pierogi z \"ruskim\" nadzieniem.

Pierogi z \"ruskim\" nadzieniem.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • żółtko

    1 szt
  • olej

    1,5 łyżki
  • ziemniaki ugotowane

    50 dag
  • olej

    2-3 łyżki
  • sól, pieprz

    do smaku
  • biały ser

    30-40 półtłusty
  • cebula

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z maki, żółtka i oleju, dodając ciepłą wodę, zarobić miękkie, elastyczne ciasto . Uformować z niego kulę , przykryć miseczką by \"odpoczęło\" na ok. pół godziny.
Farsz: Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe bardzo dokładnie ugnieść , by nie było grudek
/gdy ugotowane wcześniej, zimne , należy zemleć/. Ser rozgnieść też tłuczkiem do ziemniaków /jeśli twardy , przez maszynkę do mięsa/. Usmażyć na prawie brązowo posiekaną cebulę na oleju, ostudzić. Wszystko połączyć , posolić , dodać sporo pieprzu.
Z ciasta robić w dowolny sposób placki /ja sposobem mojej Babci robię wałeczek , odkrawam plasterki i rozwałkowuję je/, nakładać farsz i zlepiać pierożki. Gotować w osolonym wrzątku, po wypłynięciu jeszcze ok. 3 min./Podawać polane zrumienionym masłem lub ze skwarkami wytopionymi z drobno pokrojonej słoniny. Do popicia kefir, kwaśne lub słodkie mleko, a ja lubię ... czysty barszcz.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

cukiereczek

14.06.2012 09:33
uwielbiam

wiola28a

05.02.2012 00:10
uwielbiam

Edyta31

11.08.2011 23:47
tradycja, pycha :)

adam1f

11.05.2011 00:22
pycha

Matik

04.08.2010 11:21
lubię

Kate131

28.07.2010 20:44
super pierogi!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat