Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z \"ruskim\" nadzieniem.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 50 dag
żółtko jajek 1 szt
olej 1,5 łyżki
ziemniaki ugotowane 50 dag
olej 2-3 łyżki
sól, pieprz do smaku
biały ser 30-40 półtłusty
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z \"ruskim\" nadzieniem.

Z maki, żółtka i oleju, dodając ciepłą wodę, zarobić miękkie, elastyczne ciasto . Uformować z niego kulę , przykryć miseczką by \"odpoczęło\" na ok. pół godziny.
Farsz: Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe bardzo dokładnie ugnieść , by nie było grudek
/gdy ugotowane wcześniej, zimne , należy zemleć/. Ser rozgnieść też tłuczkiem do ziemniaków /jeśli twardy , przez maszynkę do mięsa/. Usmażyć na prawie brązowo posiekaną cebulę na oleju, ostudzić. Wszystko połączyć , posolić , dodać sporo pieprzu.
Z ciasta robić w dowolny sposób placki /ja sposobem mojej Babci robię wałeczek , odkrawam plasterki i rozwałkowuję je/, nakładać farsz i zlepiać pierożki. Gotować w osolonym wrzątku, po wypłynięciu jeszcze ok. 3 min./Podawać polane zrumienionym masłem lub ze skwarkami wytopionymi z drobno pokrojonej słoniny. Do popicia kefir, kwaśne lub słodkie mleko, a ja lubię ... czysty barszcz.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 14.06.2012 09:33
uwielbiam
wiola28a 05.02.2012 00:10
uwielbiam
Edyta31 11.08.2011 23:47
tradycja, pycha :)
adam1f 11.05.2011 00:22
pycha
Matik 04.08.2010 11:21
lubię
Kate131 28.07.2010 20:44
super pierogi!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak