Tarta szczypiorkowa z camembertem

Tarta szczypiorkowa z camembertem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna pełnoziarnista

    250 g
  • masło

    125 g
  • jajko

    1 szt
  • śmietana 18 proc

    1 łyżka
  • sól

    0,5 łyżeczka
  • Nadzienie:

  • młode dymki ze szczypiorkiem

    3 szt
  • masło

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • masa

  • smietana 18%

    150 ml
  • jajka

    2 szt
  • pieprz

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • camembert

    120 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę siekamy z zimnym masłem po czym dodajemy jajko, sól i śmietanę.

Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na około 30 minut.

Po tym czasie rozwałkowujemy cienko i wykładamy do formy( o średnicy ok. 30 cm).

Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.

Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10 minut.

Pokrojone dymki solimy i podsmażamy na maśle aż zmiękną.

Następnie wykładamy je na podpieczony spód.

Dodajemy także pokrojony szczypiorek i zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami oraz pieprzem i solą.

Na wierzchu układamy pokrojony ser camembert.

Pieczemy przez kolejne 30-35 minut.
Smacznego :)

Użyłam 3 rodzajów dymki, białą, czerwoną oraz drobną, natomiast szczypiorek był gruby. Można użyć dowolnego rodzaju.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kasia37

21.01.2016 12:38
no takie smaki dla mnie rewelacja:)

Kolorowa

22.01.2014 12:28
super tarta ;)

Klausia

05.12.2013 12:03
wspaniała tarta :) pożarłabym

Iwona32

22.11.2013 20:59
warto spróbowac pewnie

artur7

28.10.2013 19:25
bardzo smaczna tarta

as28

12.10.2013 16:26
bardzo lubię tarty

ana1

18.09.2013 10:53
Bardzo fajne

Sarenka

21.08.2013 19:42
Lubię tarty, a serowe szczególnie :)

Karolcia12

09.08.2013 20:44
bardzo lubię tarty w różnej postaci.

wedith1

06.08.2013 11:54
Ojojoj.....wspaniałe smaki!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat