Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka piaskowa czekoladowa i kawowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

8 jajek
40 deka cukru
40 deka mąki pszennej
10 deka mąki ziemniaczanej
1/2 opakowania proszku do pieczenia
40 deka margaryny
sok i skórka z jednej cytryny
1 duża łyżka kawy rozpuszczalnej
kakao 1 duża łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: babka piaskowa czekoladowa i kawowa

1. Margarynę rozpuścić.
2. Jajka ubić z cukrem.
3. Do ubitych jaj dodać mąkę i proszek. Wymieszać mikserem. Na koniec dodać margarynę i również wymieszać.
4. Odlać 1/4 ciasta. Podzielić tę 1/4 na połowę. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Do drugiej dodać kawę i wymieszać.
5. Do żółtej części (3/4) dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać.
6. Przygotować dwie formy wysmarowane tłuszczem i wysypane bułką tartą lub grysikiem.
7. Do każdej z form wlać żółte ciasto. Do jednej formy wypełnionej żółtym ciastem wlać ciasto z kakao, a do drugiej ciasto z kawą.
8. Piec ok. 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 15.07.2011 11:15
Moja mama robi identycznie wyglądającą :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak