babka piaskowa czekoladowa i kawowa

babka piaskowa czekoladowa i kawowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 8 jajek

  • 40 deka cukru

  • 40 deka mąki pszennej

  • 10 deka mąki ziemniaczanej

  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia

  • 40 deka margaryny

  • sok i skórka z jednej cytryny

  • 1 duża łyżka kawy rozpuszczalnej

  • kakao

    1 duża łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Margarynę rozpuścić.
2. Jajka ubić z cukrem.
3. Do ubitych jaj dodać mąkę i proszek. Wymieszać mikserem. Na koniec dodać margarynę i również wymieszać.
4. Odlać 1/4 ciasta. Podzielić tę 1/4 na połowę. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Do drugiej dodać kawę i wymieszać.
5. Do żółtej części (3/4) dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać.
6. Przygotować dwie formy wysmarowane tłuszczem i wysypane bułką tartą lub grysikiem.
7. Do każdej z form wlać żółte ciasto. Do jednej formy wypełnionej żółtym ciastem wlać ciasto z kakao, a do drugiej ciasto z kawą.
8. Piec ok. 40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bami

15.07.2011 11:15
Moja mama robi identycznie wyglądającą :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat