Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop cukrowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 0,5 szklanki
cukier 0,5 szklanki
cytryna 0,5

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop cukrowy

Do garnuszka wlać pół szklanki wody, postawić na ogniu i gdy woda będzie już bardzo gorąca należy wsypać pół szklanki cukru. Dokładnie wymieszać, aż cukier się rozpuści, doprowadzić syrop do wrzenia. Gotować 2 minuty na małym ogniu. Dodać sok wyciśnięty z połówki cytryny. Zamieszać i wystudzić. Syrop cukrowy przelać do małej buteleczki lub słoiczka i przechowywać w lodówce. Syrop cukrowy można kupić w sklepie, z takiego korzystają barmani, ale my w domu możemy zrobić swój, niewielkim kosztem, a tak samo dobry. Syrop ten jest ważnym dodatkiem do wielu drinków

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 09.03.2014 08:42
Warto zrobić.
Pietruszka 21.10.2013 12:33
na pewno kiedyś wypróbuje
Alex_M 25.07.2013 22:15
to nie jest przepis na wodę z cukrem tylko na syrop cukrowy, który jest kupowany przez wiele osób, bo nie wiedzą jak prosto jest zrobić domowy. Twoim tokiem myślenia to każdy kompot jest do 'wymiękania' bo to przecież TYLKO owoce i woda... znalazło by się jeszcze innych przykładów, ale w przeciwieństwie do Ciebie mam ciekawsze rzeczy do roboty...
SmacznaPyza 25.07.2013 21:56
wymiękłam.... przepis na wodę z cukrem.....
biatriss 25.07.2013 13:41
o, nawet nie wiedziałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak