Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mirabelki w occie - na słodko

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mirabelki 2 kg
ocet jabłkowy 1/2 szkl.
cukier 2 szkl.
sól 1-2 łyżki
Goździki całe Prymat 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżka
ocet 1 6%

Przepis i sposób przygotowania na: Mirabelki w occie - na słodko

Mirabelki umyć, osączyć, wydrylować.
Zagotować wodę z octem spirytusowym i jabłkowym, dodać sól do smaku, cukier i przyprawy - wymieszać do rozpuszczenia cukru i ponownie zagotować.
Śliwki przełożyć do szerokiego rondla, zalać wrzącą marynatą, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia - nakryć i pozostawić do ostygnięcia nawet na 12 godzin.
Po tym czasie mirabelki odcedzić, napełnić nimi wyprażone słoiczki, a marynatę zagotować i wrzącą zalać owoce po sam brzeg słoika.
Natychmiast zakręcać każdy napełniony słoiczek wygotowaną pokrywką i odstawiać dnem do góry - nakryć grubym ręcznikiem i pozostawić w tej pozycji do zupełnego ostygnięcia.
Nie trzeba pasteryzować!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 29.07.2013 00:39
niezupełnie - mirabelki mają charakterystyczny smak i w zasadzie nie przypominają typowych marynowanych węgierek... może bardziej renklody ;)
jolanta53 28.07.2013 23:26
Smakują podobnie do tradycyjnych śliwek w occie?
Habibi 26.07.2013 11:59
Kompot, to tak bardziej deserowo, a takie śliweczki świetne do sałatek, surówek, duszonego i pieczonego mięska :) Chociaż można i samodzielnie, jako przekąskę :)
Zdzisław 24.07.2013 12:21
z mirabelek lubię kompot

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak