Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w sosie Tikki Masala

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 400 g
sos tikki masala 1 słoik
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbek
olej 1 łyż.
bulion 3 łyż.
koncentrat pomidorowy 2 łyż.
szczypiorek 2 łyż.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
ryż 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie Tikki Masala

Pierś z kurczaka myję, osuszam i kroję w paski. Cebulę kroję w małą kosteczkę i podsmażam w rondlu na rozgrzanym oleju do zeszklenia. Pod koniec dodaję drobno posiekany czosnek i również podsmażam. Do warzyw wrzucam paski kurczaka i smażę do lekkiego zrumienienia. Dodaję koncentrat pomidorowy, sos Tikki Masala, wlewam bulion i mieszam, przykrywam pokrywką i duszę ok. 20 minut na niewielkim ogniu. Na koniec doprawiam danie do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Potrawę posypuję posiekanym szczypiorkiem i podaję z ugotowanym ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lee-aa 24.07.2013 14:19
Fajne, robię podobny, tyle, że sama robię sos. I drobna uwaga - tikka masala ;) nie tikki ;)
2milutka 24.07.2013 11:29
super aż chce sie spróbować;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak