Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z jabłkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 9 szt
mąka 2 szkl
cukier 2 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki
ocet 1 łyżka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
sól
tłuszcz
poncz
sok z cytryny 0,5 szt
cukier 1 łyżka
Krem:
cukier puder 1 łyżka
śmietan fix 1 opak
jabłka 1,5 kg
cukier 2 łyżki
galaretka cytrynowa 1 opak
polewa czekoladowa
jajko 1 szt
kakao 3 łyżki
cukier 3 łyżki
margaryna 0,5 kost
dekoracja
wiórki kokosowe
woda 1 (gotowana)
kremówka 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z jabłkami

Kroki postępowania

1
BISZKOPT
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodać cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku i ocet, zmiksować. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać
Krok 1 - Biszkopt z jabłkami foto
2
Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem blachę (22x40 cm). Piec przez 35 minut w 180 stop.
Krok 2 - Biszkopt z jabłkami foto
3
KREM
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fix, na sztywną masę.
Krok 3 - Biszkopt z jabłkami foto
4
MASA JABŁKOWA
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, przesmażyć na ogniu. Do podsmażonych jabłek dodać cukier, chwilę przesmażyć. Następnie zdjąć jabłka z ognia, wsypać galaretkę, dobrze wymieszać.
PONCZ
Składniki ponczu połączyć, dobrze wymieszać.
Krok 4 - Biszkopt z jabłkami foto
5
POLEWA CZEKOLADOWA
Margarynę roztopić w rondlu. Jajko wybić do miski, wsypać kakao i cukier, wymieszać. Do masy lać cienkim strumieniem roztopioną gorącą margarynę, miksować na wyższych obrotach, aż polewa zgęstnieje.
Krok 5 - Biszkopt z jabłkami foto
6
PRZEŁOŻENIE CIASTA
Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na trzy części. Każdą część ciasta nasączyć ponczem. Na pierwszą część ciasta wyłożyć jabłka
Krok 6 - Biszkopt z jabłkami foto
7
Przykryć drugą częścią ciasta, wyłożyć krem śmietanowy i ostatni placek.
Krok 7 - Biszkopt z jabłkami foto
8
Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Posypać ciasto wiórkami kokosowymi
Krok 8 - Biszkopt z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 04.03.2014 21:52
Ciasto proste w przygotowaniu ale wygląda bardzo pysznie!
Iwona32 24.01.2014 17:25
na pewno taki zrobię
norweska20 06.12.2013 16:28
pyszne ciasteczko
EmciaPichci 10.09.2013 17:24
oj zjadłabym!
mela25 10.09.2013 13:55
wygląda kusząco
artur7 07.09.2013 19:08
dla mnie super
halina17 06.09.2013 20:23
Dobre ciasto.
Melania 02.09.2013 12:19
Wyglada bardzo smakowicie :) Na pewno nie jest suchy, bo masy sporo :) Super :)
Margaretkaw 02.09.2013 12:03
Pycha :) Muszę zrobić :)
Szefowica 30.08.2013 15:18
Ślinka cieknie
Katarzyna/kate1980 27.07.2013 22:01
uwielbiam jabłka jak tylko będzie sezon na pewno wykorzystam przepis
Janina 24.07.2013 06:14
Pyszne ciasto z jabłkami;)
monisia1977 24.07.2013 06:01
super wygląda
gosia1988 23.07.2013 21:26
takie lekkie ciasta to lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak