Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZAPIEKANY SCHAB NA PIECZARKACH I PAPRYCE

5.0
(49)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
pieczarki 500 gram
papryka 200 gram
cebula 100 gram
masło 1 łyżka
olej 2-3 łyżki
czosnek 2 ząbki
tymianek 3-4 gałązki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sól do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: ZAPIEKANY SCHAB NA PIECZARKACH I PAPRYCE

Kroki postępowania

1
Na patelni rozgrzać masło,dodać cebulę pokrojoną w pół plastry i zeszklić.Teraz dodać obrane i pokrojone w plastry o grubości 1 centymetra pieczarki.
Krok 1 - ZAPIEKANY SCHAB NA PIECZARKACH I PAPRYCE foto
2
Gdy pieczarki puszczą sok dodać pokrojoną na kawałki paprykę i całość smażyć przez około 5 minut.Doprawić całość na końcu solą i świeżo mielonym pieprzem oraz dodać 1 łyżeczkę świeżych listków tymianku oberwanych z łodyżek.
Krok 2 - ZAPIEKANY SCHAB NA PIECZARKACH I PAPRYCE foto
3
Oczyszczony schab pokroić w plastry o grubości 2,5 centymetra,natrzeć solą,grubo mielonym pieprzem,słodką papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Na drugiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i obsmażyć mięso na rumiano z obu stron,smażyć przez 7 minut z każdej strony.
Krok 3 - ZAPIEKANY SCHAB NA PIECZARKACH I PAPRYCE foto
4
Podsmażone pieczarki i paprykę przełożyć na dno naczynia do zapiekania na wierzchu ułożyć plastry schabu.Na patelnię na której smażył się schab wlać 3/4 szklanki wody,zagotować i cały smak po smażeniu mięsa wlać do naczynia w którym będzie się zapiekał.Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut,po tym czasie zdjąć folię i zapiekać jeszcze przez 10 minut.
Krok 4 - ZAPIEKANY SCHAB NA PIECZARKACH I PAPRYCE foto
5
Gotowe danie wyjąć z piekarnika,ozdobić gałązkami tymianku i podawać.Smacznego.
Krok 5 - ZAPIEKANY SCHAB NA PIECZARKACH I PAPRYCE foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 23.09.2015 12:47
pycha mięsko
kuklik 03.10.2013 20:31
wspaniały obiadek
anemon 16.09.2013 21:08
Ale pyszny obiad u Ciebie.
as28 13.08.2013 21:40
fajny schabik
gosia56 13.08.2013 19:47
napewno pyszne
ankaryba 05.08.2013 08:12
rewelacja!!!
Anna169Hosz 03.08.2013 21:15
Bardzo apetyczne danie.
olkaaa 01.08.2013 07:47
fantastyczny obiad
Krystyna32 25.07.2013 20:15
wygląda bardzo apetycznie
Wacław 25.07.2013 11:04
świetne ! moje ulubione smaki :)
barbara11561 25.07.2013 09:33
schabik palce lizać
Ewa104 23.07.2013 15:55
Mniam,głodna się zrobiłam od samego patrzenia.
adelajda 23.07.2013 15:51
ale smaczek robisz ! Super !
Megg 23.07.2013 14:22
schabik wygląda po prostu przepysznie!!!
Adamorek 23.07.2013 14:19
super takie mięsko
mirosława4 23.07.2013 14:14
zjadłabym takiego schabiku :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak