Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,70 kg
  • płatki owsiane

    2 garście
  • otręby pszenne

    150 g
  • otręby żytnie

    75 g
  • siemię lniane

    8 łyżek
  • słonecznik

    100 g
  • sól

    2 czubate łyżki
  • woda

  • mąka żytnia

    1/2 razowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ZAKWAS:
Zakwas na chleb (najlepiej w litrowym słoiku) przygotowujemy następująco przez 6 dni:
1 dzień - rano 1/2 szkl. mąki żytniej typ 2000 i 1/2 szkl. wody - wieczorem 1/2 szkl. mąki żytniej typ 2000 i 1/2 szkl. wody
2 dzień - 1 łyżka mąki żytniej typ 2000 i 1 łyżka wody
3 dzień - 1 łyżka mąki żytniej typ 2000 i 1 łyżka wody
4 dzień - 1 łyżka mąki żytniej typ 2000 i 1 łyżka wody
5 dzień - 1 łyżka mąki żytniej typ 2000 i 1 łyżka wody
6 dzień - 1 łyżka mąki żytniej typ 2000 i 1 łyżka wody.
Należy pamiętać, aby po dodaniu mąki i wody zawsze zakwas zamieszać.

CIASTO NA CHLEB: Przed przystąpieniem do pieczenia chleba zakwas wyjmujemy z lodówki i kilka godzin trzymamy go w ciepłym miejscu. Wszystkie składniki na chleb wsypujemy do miski, dodajemy pół słoika (litrowego) zakwasu, wlewamy tyle wody, aby uzyskać dość gęstą konsystencję (podobną do ciasta na racuchy). Wyrabiamy ciasto, następnie przekładamy je do keksówek do 1/3 wysokości (ja użyłam 3 małych keksówek i 2 dużych) wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Odstawiamy przykryte ściereczką na 8 godzin do wyrośnięcia w zaciemnionym i ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200*C i pieczemy ok 1 godziny. Upieczony chleb wyjmujemy z foremek i wykładamy na kratkę. Wierzchy chleba za pomocą pędzelka smarujemy wodą.

RADA: Jeżeli planujemy upieczenie ponownie chleba - z wyrobionego ciasta odkładamy kilka łyżek ciasta na ponowny zakwas. I dalej postępujemy jak na początku. Gotowy zakwas należy wykorzystać w ciągu 2 tygodni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

07.01.2016 13:59
fajny chlebek

pestka

08.03.2014 07:50
bardzo smaczny chlebek

Bernadeta1

11.09.2013 00:20
smaczny taki domowy

jordi

31.08.2013 06:54
nie ma to jak swojskie pieczywo

mysza75

22.08.2013 17:07
Taki domowy najlepszy :-)

gosia1988

24.07.2013 10:43
taki domowy chleb najlepiej smakuje

Mniam

23.07.2013 17:18
Jeszcze nie robiłam chleba na zakwasie. Na razie próbuję na drożdżach.

Megg

23.07.2013 14:24
smaczny taki chlebuś

Alex_M

23.07.2013 14:12
świetny chlebek :) brawo!

EWI

23.07.2013 13:37
bardzo fajny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat