Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,70 kg
płatki owsiane 2 garście
otręby pszenne 150 g
otręby żytnie 75 g
siemię lniane 8 łyżek
słonecznik 100 g
sól 2 czubate łyżki
woda
mąka żytnia 1/2 razowa

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni na zakwasie

ZAKWAS:
Zakwas na chleb (najlepiej w litrowym słoiku) przygotowujemy następująco przez 6 dni:
1 dzień - rano 1/2 szkl. mąki żytniej typ 2000 i 1/2 szkl. wody - wieczorem 1/2 szkl. mąki żytniej typ 2000 i 1/2 szkl. wody
2 dzień - 1 łyżka mąki żytniej typ 2000 i 1 łyżka wody
3 dzień - 1 łyżka mąki żytniej typ 2000 i 1 łyżka wody
4 dzień - 1 łyżka mąki żytniej typ 2000 i 1 łyżka wody
5 dzień - 1 łyżka mąki żytniej typ 2000 i 1 łyżka wody
6 dzień - 1 łyżka mąki żytniej typ 2000 i 1 łyżka wody.
Należy pamiętać, aby po dodaniu mąki i wody zawsze zakwas zamieszać.

CIASTO NA CHLEB: Przed przystąpieniem do pieczenia chleba zakwas wyjmujemy z lodówki i kilka godzin trzymamy go w ciepłym miejscu. Wszystkie składniki na chleb wsypujemy do miski, dodajemy pół słoika (litrowego) zakwasu, wlewamy tyle wody, aby uzyskać dość gęstą konsystencję (podobną do ciasta na racuchy). Wyrabiamy ciasto, następnie przekładamy je do keksówek do 1/3 wysokości (ja użyłam 3 małych keksówek i 2 dużych) wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Odstawiamy przykryte ściereczką na 8 godzin do wyrośnięcia w zaciemnionym i ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200*C i pieczemy ok 1 godziny. Upieczony chleb wyjmujemy z foremek i wykładamy na kratkę. Wierzchy chleba za pomocą pędzelka smarujemy wodą.

RADA: Jeżeli planujemy upieczenie ponownie chleba - z wyrobionego ciasta odkładamy kilka łyżek ciasta na ponowny zakwas. I dalej postępujemy jak na początku. Gotowy zakwas należy wykorzystać w ciągu 2 tygodni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 07.01.2016 13:59
fajny chlebek
pestka 08.03.2014 07:50
bardzo smaczny chlebek
Bernadeta1 11.09.2013 00:20
smaczny taki domowy
jordi 31.08.2013 06:54
nie ma to jak swojskie pieczywo
mysza75 22.08.2013 17:07
Taki domowy najlepszy :-)
gosia1988 24.07.2013 10:43
taki domowy chleb najlepiej smakuje
Mniam 23.07.2013 17:18
Jeszcze nie robiłam chleba na zakwasie. Na razie próbuję na drożdżach.
Megg 23.07.2013 14:24
smaczny taki chlebuś
Alex_M 23.07.2013 14:12
świetny chlebek :) brawo!
EWI 23.07.2013 13:37
bardzo fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak