Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka chlebowa

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

chleb tostowy 11 kromek
jajko 2
mleko 2 szkl
boczek wędzony 20 dag
cebula 1
papryka 1
sól
masło
ser gouda 15 (tarty)
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka chlebowa

Kroki postępowania

1
6 kromek namoczyć w mleku i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć, dodać posiekaną cebulkę i paprykę, smażyć do czasu aż cebulka się zeszkli. Lekko przestudzić i wyłożyć na kromki.
Krok 1 - Zapiekanka chlebowa foto
2
Pozostałe kromki przeciąć na pół na trójkąty, namoczyć w mleku i ułożyć w rządkach po 2 zakładając je lekko na siebie. Całość polać jajkami rozbełtanymi z przyprawami, posypać wiórkami masła, startym serem i przyprawą do pizzy.
Krok 2 - Zapiekanka chlebowa foto
3
Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180st przez ok 20 minut.
Krok 3 - Zapiekanka chlebowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rutynka 08.08.2013 12:29
ciekawy pomysł:)
AGNIESZKA144 01.08.2013 18:48
warte spróbowania
Olga_SK 21.07.2013 20:35
Fajny pomysł! Jeszcze nie próbowałam takiej, ale na pewno w najbliższym czasie skorzystam z przepisu :)
irenka 21.07.2013 20:30
ciekawy przepis
iziona 21.07.2013 20:28
Taka zapiekanka daje ogromne możliwości smakowe, też czasami takie robię
idealme 21.07.2013 17:05
takiej zapiekanki jeszcze nie jadłam!!
usmiech 21.07.2013 16:01
muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak