Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos hiszpański do omletów

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 1 sztuka
pomidor malinowy 500 g
cebula biała 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
oliwa 4 łyżki
ogórek konserwowy 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos hiszpański do omletów

Cebulę obrać ,paprykę wydrążyć z nasion i pokroić razem z cebulą na drobniutką kostkę ,poddusić na oliwie aż cebula zrobi się szklista ,w miedzy czasie dodać zmiażdżony czosnek,oraz sparzone obrane ze skóry i pokrojone na kawałki pomidory,dodać posiekanego drobno ogórka konserwowego przyprawić do smaku solą ,dodać liścia laurowego i dusić na wolniutkim ogniu pod przykryciem około 30-35 minut a z wszystkie składniki się rozgotują,doprawić pieprzem zamieszać -pieprzu można daćmniej jeśli ktoś nie lubi bardzo ostrego sosu.
Nastepnie miksujemy blenderem na jednolity sos.
Gotowym sosem polewamy upieczone omlety.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alaaa 23.07.2013 17:42
piękny kolor sosu
mysza75 22.07.2013 13:28
Ale fajny sosik, nie jadłam jeszcze takiego :-)
Habibi 21.07.2013 15:16
robię podobny sosik do słoiczków - najczęściej dodaję do niego świeże chili oraz przyprawy i zioła :) zamiast ketchupu jest idealny na kanapkę, ale też do potraw z grilla czy smażonej kiełbasy :)
fotoviderek 21.07.2013 14:53
Apetycznie wygląda :)
Marta11 21.07.2013 13:52
fajny sos:)
Konczi 21.07.2013 12:47
ja również lubię takie sosiki
Cranberry 21.07.2013 12:12
uwielbiam takie sosy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak