Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwona porzeczka na zimę

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czerwona porzeczka 2 kg
cukier 8 czubatych lyzek
woda 8 lyzek

Przepis i sposób przygotowania na: Czerwona porzeczka na zimę

Porzeczki dokładnie umyć i przebrać. Usunąć ogonki i gałązki. Wsypać do 4 większych słoików do pełna.

Do każdego słoika wsypać po 2 czubate łyżki cukru i wlać po 2 łyżki wody.

Słoiki ustawić w garnku wyłożonym ściereczką, zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut.

Następnie słoiki wyjąć i sprawdzić czy nie przeciekają zakrętki, ustawić do góry nogami na ściereczce, przykryć ręcznikiem i odstawić do wystudzenia.

Tak przygotowane porzeczki wykorzystuję zimą do kompotu, kisielu lub innych deserów

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 31.12.2013 20:58
bardzo lubię takie domowe kompoty
Wacław 14.12.2013 13:19
świetne zapasy na zime,tylko pozazdroscić
adelajda 05.12.2013 15:34
lubię porzeczki :)
Wafelek2601 17.11.2013 12:36
Dla mnie super
gosia56 23.07.2013 15:17
w tym roku taką porzeczkę tylko mroziłam
Dorota59 22.07.2013 08:09
jedne z moich ulubionych kompotów na zimę
Katarzyna59 22.07.2013 07:50
zimą bardzo się przydadzą, super
Konczi 21.07.2013 12:48
super! lubię takie porzeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak