Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik sypany

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
cukier 1,5 szklanki
kasza manna 1,5 szklanki
masło 150 g
cynamon Prymat 2 łyżeczki
jabłko kwaśne 1,2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik sypany

Kroki postępowania

1
Mąkę, cukier i kaszę mannę mieszamy razem w misce. Mieszankę dzielimy na trzy części. Jedną część przygotowanej mieszanki wysypujemy na blachę o wymiarach 22 x 26 cm, wysmarowanej masłem i osypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 1 - Jabłecznik sypany foto
2
Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Połowę jabłek wykładamy na mieszankę ciasta i posypujemy łyżeczką cynamonu. Na jabłka wysypujemy drugą część mieszanki i wykładamy pozostałe jabłka, posypując cynamonem.
Krok 2 - Jabłecznik sypany foto
3
Na wierzch dajemy ostatnią część mieszanki i układamy cienko pokrojone masło lub starte na tarce, tak aby pokryło całą powierzchnię.
Krok 3 - Jabłecznik sypany foto
4
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Jabłecznik jest pyszny na ciepło jak i również na następny dzień.
Krok 4 - Jabłecznik sypany foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmors 21.07.2013 21:13
uwielbiam takie cuda
agnieszka214 21.07.2013 19:23
super cos fantastycznego szybkiego i łatwego
lara 21.07.2013 16:43
proste i pyszne, robiłam wiele razy, polecam!
w mojej kuchni 21.07.2013 16:33
takie ciasta lubię
Janina 21.07.2013 12:23
Pyszny jabłecznik, lubię;)
Marta1986 21.07.2013 11:54
coś wspaniałego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak