Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajecznica z cukinią, salami i mozzarellą doprawiona tymiankiem i olejem z awokado

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 5
cukinia 1/2
salami kilka plasterków
mozzarella 1/2 kulki
pomidor 1/2
tymianek
masło łyżka
sól, pieprz do smaku
cebula 1/2 cukrowa

Przepis i sposób przygotowania na: Jajecznica z cukinią, salami i mozzarellą doprawiona tymiankiem i olejem z awokado

Przygotowanie:
1. Jajka dokładnie myjemy, wbijamy pojedynczo do miseczki. Roztrzepujemy widelcem.
2. Cebulę, cukinię i pomidory kroimy w drobną kosteczkę.
3. Salami kroimy w cienkie paseczki lub kupujemy w małych plasterkach. np. salami pepperoni.
4. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy cebulę. Smażymy aż się lekko zeszkli, dodajemy cukinię.
5. Doprawiamy solą i pieprzem.
6. Następnie dorzucamy salami i parę minut razem wszystko smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
7. Dodajemy pomidory, pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz listki tymianku.
8. Po 2-3 minutach dodajemy roztrzepane jajka.
9. Długość smażenia jajecznicy dostosowujemy do własnych upodobań.
10. Jajecznicę przekładamy na talerz, po wierzchu polewamy kilkoma kroplami oleju z awokado. Dekorujemy kiełkami lub świeżymi ziołami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 19.11.2015 14:57
ładnie wyglada na talerzu
foczka-ks 19.05.2015 07:31
jajecznica idealna na śniadanie
Róża1 21.07.2013 23:18
rarytas na niedzielne śniadanko:-)
2milutka 21.07.2013 11:26
fajny dodatek cukini:)
Paolcia 21.07.2013 11:09
bardzo smacznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak