Przepis i sposób przygotowania na: Jajecznica z cukinią, salami i mozzarellą doprawiona tymiankiem i olejem z awokado
1. Jajka dokładnie myjemy, wbijamy pojedynczo do miseczki. Roztrzepujemy widelcem.
2. Cebulę, cukinię i pomidory kroimy w drobną kosteczkę.
3. Salami kroimy w cienkie paseczki lub kupujemy w małych plasterkach. np. salami pepperoni.
4. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy cebulę. Smażymy aż się lekko zeszkli, dodajemy cukinię.
5. Doprawiamy solą i pieprzem.
6. Następnie dorzucamy salami i parę minut razem wszystko smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
7. Dodajemy pomidory, pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz listki tymianku.
8. Po 2-3 minutach dodajemy roztrzepane jajka.
9. Długość smażenia jajecznicy dostosowujemy do własnych upodobań.
10. Jajecznicę przekładamy na talerz, po wierzchu polewamy kilkoma kroplami oleju z awokado. Dekorujemy kiełkami lub świeżymi ziołami.