Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jagodami i śmietaną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 700 g
olej rzepakowy 2-3 łyżki
jajko 2
sól szczypta
jagody 350 g
śmietana kremówka
cukier łyżka
esencja waniliowa łyżka
woda niepełna (gorąca)
śmietana 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jagodami i śmietaną

Przygotowanie:
1. Jagody opłukujemy i pozostawiamy na sitku, aby dobrze odciekły.
2. Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat. Na środku robimy w mące zagłębienie, wbijamy dwa jajka, dodajemy śmietanę, olej oraz szczyptę soli.
3. Wszystko najpierw mieszamy łyżką, a następnie stopniowo, dodając wodę zagniatamy.
4. Zagniatamy do momentu, kiedy uzyskamy gładkie ciasto.
5. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
6. Ciasto dzielimy na części, stolnicę podsypujemy mąką, wykładamy jedną część i rozwałkowujemy na niezbyt gruby placek.
7. Szklanką wycinamy krążki. Na środek każdego krążka nakładamy łyżeczkę jagód. Pierożki dokładnie zlepiamy, formując ładną falbankę.
6. Pierogi układamy na podsypanym mąką blacie i zakrywamy czystą ściereczką.
7. Pierożki wkładamy na wrzącą osoloną wodę. Można dodać łyżkę oliwy do wody, żeby pierogi się nie sklejały. Od momentu wypłynięcia pierogów, gotujemy ok. 3-5 minut, w zależności od grubości ciasta.
8. Podajemy ze śmietaną wymieszaną z cukrem i esencją waniliową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 22.07.2013 07:02
ale bym zjadła
Róża1 21.07.2013 23:19
przepyszne!!!!!!!!!!!!
V_kuchareczka 21.07.2013 11:46
uwielbiam takie
LoLa 21.07.2013 11:40
też za mną takie chodzą
sanielcia 21.07.2013 10:36
Ale fajne pierożki
Agata3 21.07.2013 10:35
Ale smaczne : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak