Racuchy piernikowe

Racuchy piernikowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • mleko ciepłe

    1,5 szklanki
  • cukier

    4 łyżeczki
  • miód płynny

    2 łyżki
  • jaja

    2 szt
  • drożdże świeże

    5 dag
  • olejek waniliowy

    2-3 krople
  • olej

  • przyprawa do piernika

    1 płaska łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do dużej miski dodać przyprawę do piernika, wymieszać, Na makę pokruszyć drożdże, posypać cukrem. W oddzielnym naczyniu podgrzać mleko (temperatura taka jak mleka dla niemowląt) i rozpuścic w nim miód. Wlać mleko do pozostałych składników oraz dodac aromat waniliowy, bardzo dokładnie wymieszać. Dodać jaja i wymieszać. Odstawic na 30 minut w ciepłe miejsce. Na rozgdzany olej kłaść łyżką ciasto i smażyć racuchy na złoty kolor. Podawać ciepłe posypane cukrem lub cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

malcik111

15.03.2012 08:49
takie świąteczne:)

wiola28a

04.03.2012 17:36
super

Justa32

20.10.2011 09:18
mniam

anemon

02.05.2011 06:06
Ciekawe.

Jaheira11

21.04.2011 17:40
pyszności

agnieszka189

14.09.2010 13:57
ale muszą być aromatyczne, pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat