Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowy hamburger

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 0,5 kg
cebula biała 1 szt.
jajko 1 szt.
sałata zielona 9 listków
pomidor 1 duży
ogórek kiszony 4 szt.
bułka do hamburgerów 9 szt.
majonez 2 łyżki
jogurt naturalny 2 łyżki
3 ząbki czosnku
ser żółty 9 plasterków
olej
pieprz, sól
bułka 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: domowy hamburger

1. Zrobić kotleciki mielone: mięso mielone połączyć z posiekaną białą cebulą, przyprawą do mięsa, jajkiem oraz wcześniej namoczoną bułką zwykłą pszenną (do mięsa dodać samą bułkę, nie wodę!). Dokładnie wymieszać. Smażyć małe płaski kotleciki na oleju.
2. Pomidor, ogórki pokroić w plastry.
3. Bułki do hamburgerów porozcinać włożyć na chwilę do piekarnika, aby bułki były chrupiące. Po kilku minutach wyjąć je z piekarnika.
4. Do bułki wkładać kolejno: listek sałaty, kotlet, plasterek pomidora, plasterki ogórka, plasterek sera.
5. Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem i posiekanym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Hamburgery podać z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Viki 10.07.2011 14:41
mmmm... było pycha. a czemu nie dodałaś przepisu na sos ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak