domowy hamburger

domowy hamburger

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    0,5 kg
  • cebula biała

    1 szt.
  • jajo

    1 szt.
  • sałata zielona

    9 listków
  • pomidor

    1 duży
  • ogórek kiszony

    4 szt.
  • bułka do hamburgerów

    9 szt.
  • majonez

    2 łyżki
  • jogurt naturalny

    2 łyżki
  • 3 ząbki czosnku

  • ser żółty

    9 plasterków
  • olej

  • pieprz, sól

  • bułka

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Zrobić kotleciki mielone: mięso mielone połączyć z posiekaną białą cebulą, przyprawą do mięsa, jajkiem oraz wcześniej namoczoną bułką zwykłą pszenną (do mięsa dodać samą bułkę, nie wodę!). Dokładnie wymieszać. Smażyć małe płaski kotleciki na oleju.
2. Pomidor, ogórki pokroić w plastry.
3. Bułki do hamburgerów porozcinać włożyć na chwilę do piekarnika, aby bułki były chrupiące. Po kilku minutach wyjąć je z piekarnika.
4. Do bułki wkładać kolejno: listek sałaty, kotlet, plasterek pomidora, plasterki ogórka, plasterek sera.
5. Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem i posiekanym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Hamburgery podać z sosem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Viki

10.07.2011 14:41
mmmm... było pycha. a czemu nie dodałaś przepisu na sos ?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat