Placuszki ze smażonymi czereśniami

Placuszki ze smażonymi czereśniami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    2
  • mąka

    250 g
  • mleko

    340 ml
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    3/2 łyżki
  • czereśnie

    500 g
  • wanilia

    1/2 laski
  • cukier

    100 g
  • olej do smażenia

  • sok z cytryny

    1/2
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Placuszki ze smażonymi czereśniami
Czereśnie drylujemy i osuszamy.
Krok 2 - Placuszki ze smażonymi czereśniami
Do garnka przekładamy czereśnie, dodajemy ziarenka wydłubane z połowy laski wanilii, sok z cytryny i cukier. Całość smażymy na wolnym ogniu około pól godziny co jakiś czas mieszając. Można smażyć troszkę krócej, ale im dłużej smażymy tym masa będzie gęstsza i po ostygnięciu powstanie smaczna czereśniowa galaretka.
Krok 3 - Placuszki ze smażonymi czereśniami
W misce umieszczamy jajka z cukrem i rozkłócamy je. Kolejno wlewamy mleko i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na złoty kolor na małym ogniu na oleju.
Krok 4 - Placuszki ze smażonymi czereśniami
Podajemy od razu ze smażonymi czereśniami (ciepłymi lub zimnymi). Życzę smacznego ;)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Magda2018

3 tygodnie temu
Świetny przepis:)

irenka

23.06.2014 20:33
pyszny deserek

Sylwiagr

21.07.2013 15:45
uwielbiam czereśnie :)

teresa18

20.07.2013 17:08
rewelaacyjne

joanna__s

20.07.2013 13:44
Wyglądają rewelacyjnie. Pycha!

Mniam

20.07.2013 10:15
Wyglądają smacznie.

aisoglam

20.07.2013 09:24
Jak zwykle pięknie i smacznie :)

2milutka

20.07.2013 08:42
pychotka jak zawsze u Ciebie;)

usmiech

19.07.2013 23:07
bardzo fajne

iza0823

19.07.2013 23:04
właśnie kupiłam czereśnie i już mam przepis ;D super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat