Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki,

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta 1 sztuka
mięso mielone 80 dag
ryż 100 gram
koperek 1 sztuka
koncentrat pomidorowy 1 słoik
sól do smaku
cukier do smaku
jajko 1 sztuka
mąka 3-4 łyżki
masło 1/2 kostki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki,

Kapustę parzymy w garnku z wodą. W między czasie mielone wkładamy do miski. Dodajemy płaską łyżeczkę soli. Do mięsa również dodajemy jajko i 100 gram ryżu surowego.Możemy dodać również pokrojony koperek. Wszystko mieszamy.
Kapustę wyjmujemy i czekamy aż trochę ostygnie.
Do gołąbków wybieramy całe duże liście bądź dwa mniejsze. Rozkładamy liść na desce (można końcówkę liścia trochę ubić za pomocą młotka kuchennego żeby za twarda nie była) układamy porcję mięsa na liściu i zawijamy. (Zawijamy roladkę a po drodze zwijamy boki kapusty do środka)
Robimy tyle gołąbków ile nam starczy mięsa.
Następnie przyrządzone gołąbki smażymy na patelni lub w dużym garnku(ja smażę na Ramie)aż się troch podpieką.
Teraz trzeba zrobić sos. Do garnuszka wrzucamy pół kostki masła i czekamy aż się rozpuści, następnie dodajemy do tego mąki (tak aby masa nie była za gęsta)Gdy zasmażka staje się lekko brązowa wlewamy wodę (ja wlewam na oko, do połowy garnka; zawsze potem ewentualnie można dolać)Mieszamy wszystko i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gdy widzimy że sos jest za gęsty dolewamy wodę. Doprawiamy łyżeczką soli, 2 łyżeczkami cukru i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia. Jeżeli brakuje soli lub cukru dodajemy. Sos wlewamy do garnka z gołąbkami.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

emeslive 28.08.2013 19:29
Przepis sam w sobie jest całkiem niezły, niestety całość psuje zdjęcie. Nigdy bym nie zgadł, że w tej upapranej misce są gołąbki. Okropnie nieapetyczne :(. Ale i tak daję "Smaczne to" - na zachętę...
Sylwia26 19.07.2013 17:13
ślinka leci
Cranberry 19.07.2013 16:33
uwielbiam gołąbki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak