Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiełbaski białe surowe marynowane w przyprawach

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kiełbasa biała surowa 1 kg cieniutka
majeranek
Imbir mielony Prymat
Czosnek suszony Prymat
Pieprz biały mielony Prymat mielony
papryka mielona wędzona
kozieradka mielona
Kminek mielony Prymat
chili płatki
olej
przyprawa do zup

Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbaski białe surowe marynowane w przyprawach

Kroki postępowania

1
Kiełbaski podzielić na trzy części.
Zwinąć w ślimaczki i nadziać na drewniane patyczki do szaszłyków namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie.
Część kiełbasek posypać majerankiem, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, mielonym kminkiem oraz zmielonymi płatkami chili.
Skropić olejem oraz płynną przyprawą do zup.
Krok 1 - Kiełbaski białe surowe marynowane w przyprawach foto
2
Kolejną część kiełbasek zwinąć w ślimaczki i nadziać na mokre patyczki - posypać granulowanym czosnkiem, zmieloną kozieradką i białym pieprzem.
Skropić całość olejem czosnkowym.
Krok 2 - Kiełbaski białe surowe marynowane w przyprawach foto
3
Resztę kiełbasek po zwinięciu i nadzianiu na patyczki posypać wędzoną mieloną papryką, mielonym imbirem, a następnie skropić oliwą spod suszonych pomidorów.
Krok 3 - Kiełbaski białe surowe marynowane w przyprawach foto
4
Przyprawione kiełbaski osobno owinąć szczelnie w grubą folię aluminiową, zapakować wszystkie do dużego woreczka i włożyć na dobę do lodówki.

Można również przygotować wcześniej takie kiełbaski i zamrozić opakowane w alu-folię.
Krok 4 - Kiełbaski białe surowe marynowane w przyprawach foto
5
Część kiełbasek można usmażyć na patelni, na niewielkiej ilości oleju lub upiec w piekarniku na natłuszczonej blasze.
Do smażenia na okrągłej patelni patyczki usuwam, aby wygodniej było ułożyć większą ilość "ślimaczków", ale na kwadratowej dużej patelni grillowej nie będzie to konieczne.
Podczas marynowania patyczki zabezpieczają kiełbaski przed rozwinięciem i utrwalają kształt.
Krok 5 - Kiełbaski białe surowe marynowane w przyprawach foto
6
Resztę kiełbasek można upiec na grillu, co nada im dodatkowo wyjątkowego aromatu.
W czasie pieczenia patyczki ułatwiają odwracanie - po upieczeniu, dzięki nim, wygodniej trzymać kiełbaski w rękach podczas jedzenia.
Krok 6 - Kiełbaski białe surowe marynowane w przyprawach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 07.04.2014 13:11
To coś dla mnie :)
Habibi 21.07.2013 10:03
powiem Wam, że takie kiełbaski z grilla są idealne również na zimno :) świetnie sprawdziły się w długiej podróży :) po upieczeniu, jeszcze na gorąco, zapakowałam w ręczniki papierowe - po ostygnięciu nie były już tłuste, więc spokojnie mozna było wziąć je do ręki :)
teresa18 19.07.2013 20:54
smaczne kiełbaski
lawenda 19.07.2013 18:49
pyszne :))
cukiereczek 19.07.2013 16:46
bardzo ciekawe
SylwiaMagdaSabin 19.07.2013 14:55
super kiełbaska
Konczi 19.07.2013 14:18
uwielbiam takie ślimaczki grillowane :D
idealme 19.07.2013 14:13
świetnie wyglądają! bardzo smaczny przepis
IwonaDD 19.07.2013 13:54
wyglądają rewelacyjnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak