Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ravioli trzy kolory

4.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
jajko 3 szt.
sól 2 szczypta
woda letnia 2 łyż.
mąka pszenna 150 g
jajko 1 szt.
olej 1 łyżecz.
szpinak ugotowany 75 g
mąka pszenna 150 g
jajko 1 szt.
olej 1 łyżecz.
koncentrat pomidorowy 2 łyżecz.
woda 1 łyż.
farsz mięsno-pomidorowy 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ravioli trzy kolory

Kroki postępowania

1
Ciasto neutralne: W misce mieszam wszystkie składniki i wyrabiam ciasto, dzielę na trzy równe kulki i przykrywam ściereczką żeby ciasto nie wyschło.
Krok 1 - Ravioli trzy kolory foto
2
Ciasto zielone: Wyrabiam wszystkie składniki i formuję kulkę, przykrywam ściereczką.
Krok 2 - Ravioli trzy kolory foto
3
Ciasto czerwone: Wyrabiam wszystkie składniki i formuję kulkę, przykrywam ściereczką.
Krok 3 - Ravioli trzy kolory foto
4
Ciasto zielone, czerwone i jedną część ciasta neutralnego wałkuję na stolnicy podsypanej mąką na placek o grubości 1 mm. Nożem kroję paski ciasta o szerokości ok. 1,5 cm. Dwie pozostałe części ciasta neutralnego wałkuję na placki o grubości ok. 2 mm.
Krok 4 - Ravioli trzy kolory foto
5
Grubszy placek neutralny o grubości 2 mm smaruję delikatnie wodą i ściśle układam na przemian paski ciasta czerwonego, neutralnego i zielonego (jak to widać na zdjęciu) lekko dociskając każdy pasek do ciasta. Po czym wałkuję placek z kolorowymi paskami wałkiem w jedną stronę.
Krok 5 - Ravioli trzy kolory foto
6
Za pomocą radełka wycinam z ciasta kwadraciki i przekładam na tackę wyłożoną ściereczką. Biorę każdy z kwadratów i wałkuję jeszcze jeśli jest za gruby.
Krok 6 - Ravioli trzy kolory foto
7
Odwracam połowę kwadracików spodem do góry i smaruję lekko wodą, nakładam ostudzony farsz i zlepiam z drugim kwadracikiem ciasta dokładnie dociskając brzegi pierożka.
Krok 7 - Ravioli trzy kolory foto
8
Odkładam gotowe ravioli na tackę lub deskę wyłożoną ściereczką i przykrywam drugą ściereczką, aby pierożki nie obeschły.
Krok 8 - Ravioli trzy kolory foto
9
Gotuję ravioli w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia na wierzch. Przelewam zimną wodą i skrapiam oliwą, od razy podaję.
Krok 9 - Ravioli trzy kolory foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jan_mag 24.03.2017 14:08
Jakie pyszności:)
pestka 26.02.2017 18:02
smaczny obiad
IZABELA29 09.12.2015 09:43
pyszne danie
Grazyna0211 25.07.2015 15:17
świetny pomysł
IZABELA29 20.12.2014 07:29
Smakowicie wygląda
Basia03 31.01.2014 07:43
Super pomysł na wykonanie, świetnie to wygląda.
as28 18.01.2014 14:14
mniam mniam
EwelinkA_93 07.11.2013 09:01
rewelacyjny pomysł :-)
aniagdz 08.10.2013 15:26
pomysłowość~!+++
Aleksandra/Olcia 16.09.2013 11:40
niesamowite
Jusiaa 16.09.2013 07:03
super, bardzo ciekawe
Klausia 14.09.2013 22:04
nieznane mi do tej pory takie danie :)
usmiech 13.09.2013 07:51
dobre danie
sylwia_mc 11.09.2013 10:09
Bardzo interesujące
Stenka 11.09.2013 07:32
ależ to piękne i dobre
babeczka007 22.08.2013 16:42
Ciekawy pomysł
Janina 19.07.2013 13:14
Fantastyczny pomysł;)
msmors 19.07.2013 11:42
super pomysł.
IwonaDD 19.07.2013 10:55
fantastyczne!!!
agus198900 19.07.2013 10:09
a cóż to takiego;) wygląda ciekawie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak