Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoskie nocino

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spirytus 1/4 litra
Gałka muszkatołowa cała Prymat 2 sztuki
cukier drobny 25 dag
Cynamon cały Prymat kawałek
woda 1 (źródlana)
Goździki całe Prymat 3 sztuki
orzechy włoskie 16 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Włoskie nocino

Orzechy włoskie umyć -najlepsze są takie zebrane pomiędzy 15 lipca a 15 sierpnia więc teraz jest najlepsza pora na nastawienie tej nalewki. Następnie ponakłuwać wykałaczką ,ułożyć orzechy w gąsiorku.Dodać gałkę ,goździki,oraz kawałek kory cynamonowej.
Przyrządzić syrop z 1 szklanki wody i cukru -wodę zagotować zostawić aby była lekko ciepła wsypać cukier i mieszać aż sie rozpuści -zalać orzechy letnim syropem,wlać spirytus zamknąć hermetycznie gąsiorek i ustawić w ciepłym miejscu na 2 miesiące.

Po tym czasie nalewkę zlać filtrując ją przez bibułę filtarcyjną. Rozlać do czystych suchych butelek.Dobrze zakorkować .
Odstawić w chłodne i ciemne miejsce na miesiąc.
Spożywamy ja raczej leczniczo w dolegliwościach żołądka- świetnie leczy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 09.09.2013 11:46
nigdy nie robiłam ale zawsze dostaję małą buteleczkę od koleżanki i trzymam tylko na problemy żołądkowe
IwonaDD 20.07.2013 15:16
super przepis, nawet nie wiedziałam ze ma takie właściwosci
Janina 19.07.2013 13:21
Zabieram do siebie, wiem o działaniu, jednak nie miałamm dokładnych proporcji i sposobu wykonania;)
msmors 19.07.2013 11:48
nigdy nie robiłam, przepis ciekawy
Łucja 19.07.2013 10:57
nigdy nie robiłam, muszę spróbować :)
Mniam 19.07.2013 10:14
Moja orzechówka już zrobiona:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak