Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg ok
maka do podsypywania
cukier 15 dag
margaryna 15 dag
jaja 6 szt
mleko ciepłe 1 szklanka
drożdże świeże 5 dag
olej do smażenia 1 litr, minimum
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki

Drożdże rozpuscic w ciepłym mleku i wymieszac z 3/4 szklanki maki. gdy rozczyn zwiekszy objętość dodac do niego resztę mąki, cukier, jaja, aromat i roztopiona margarynę. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowe rozwałkowac na grubosc ok. 3 cm i wycinać z niego szklanką krążki. Na każdy kłaść porcje nadzienia i dokładnie zlepiać. Latem możemy do nadziewania użyć sezonowych owoców. Nadziane pączki odłożyć na posypaną mąką stolnicę żeby wyrosły. W szerokim garnku rozgrzać olej (tyle żeby pączki pływały w nim. Na gorący wrzucać partiami pączki i smażyć z obu stron. Wyjmować najlepiej ostro zakończonym patyczkiem, i odkładać na papierowe ręczniki do osączenia. Gotowe posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malcik111 13.12.2011 21:46
uwielbiam pączki!
gosia561 05.08.2011 10:33
ale kalorii
gosia561 05.08.2011 10:33
ale kalorii
anemon 26.04.2011 11:08
Piękne są Twoje pączki \"jak z obrazka\".
noculos 16.03.2011 20:17
pysznne
noculos 16.03.2011 20:17
pysznne
noculos 16.03.2011 20:17
pysznne
eli_555 09.02.2011 22:06
pycha
kasiurek 02.12.2010 09:36
SUPER WYGLADAJA:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak