Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki drożdżowe

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 60 dag
jajko 2 sztuki
drożdże 40 g
mleko 2% 1/2 szklanki
woda 1/3 szklanki
cukier drobny 4 łyżki
cukier waniliowy 16 g
olej 4 łyżki
sól szczypta
Nadzienie:
jagody 45 dag
cukier drobny 2 łyżki
cukier waniliowy 16 g
mąka ziemniaczna 1 łyżeczka
lukier
sok z jagód 2 łyżki
mleko 1 łyżka
cukier puder 5-6 łyżek
twarożek 200 (chudy)
twarożek 100 (chudy)

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki drożdżowe

Kroki postępowania

1
Ciasto: Mleko podgrzewamy aby było ciepłe dodajemy łyżkę cukru wkruszamy drożdże oprószamy po wierzchu niewielką iloscią mąki zostawiamy na parę minut do podrośnięcia zaczynu. W dużej misce ucieramy jajka z cukrami i twarożkiem i olejem na gładką masę ,wsypujemy mąkę oraz szczyptę soli dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz ciepłą wodę i reką wyrabiamy gładkie ciasto.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 30 minut lub dłużej.

Nadzienie: Umyte przebrane jagody wkładamy do rondelka wsypujemy cukry i na wolnym ogniu dusimy aż puszczą sok z tego soku odlać około 2 łyżek na lukier. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić 2 łyzakmi zimnej wody wlać roztwór do gotujących się jagódek i ugotować coś jak gęsty kisiel.
Odstawić do ostygnięcia. Zimne jagody rozmieszać z twarozkiem na masę .
Krok 1 - Jagodzianki drożdżowe foto
2
Przełożenie: Gdy ciasto już będzie wyrośnięte wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę podzielić nożem na równe kawałki-mnie z tej porcji wyszło 20 bułeczek i rozpłaszczyć lekko na formę okrągu i nakładać małą łyżeczką nadzienie zlepiać bułki formować w kule albo podłużne jak kto woli. Zostawić bułeczki jeszcze do podrośnięcia na około 10 minut po czym ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i wkładać do nagrzanego do 170* piekarnika z włączonym termoobiegiem,piec około 20 minut.

Wyjąć upieczone bułki i wystudzić na kratce kuchennej.
Krok 2 - Jagodzianki drożdżowe foto
3
Lukier: Część cukru pudru utrzeć z sokiem jagodowym aby powstał ciemny lukier a mleko utrzeć z drugą częścią cukru pudru gdy masa będzie zbyt rzadka dosypać pudru aby była gładka i kleista.
Polukrować zimne jagodzianki najpierw lukrem białym i zrobić paseczki z lukru ciemnego. Smacznego!
Krok 3 - Jagodzianki drożdżowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 21.07.2013 12:01
Dziękuję:)))
kasienka23 20.07.2013 13:12
rewelacyjne! piekłam dziś wg Twojego przepisu, co prawda moje nie były takie ładne ale smakowały świetnie :)
joanna30 19.07.2013 09:54
Aż się oblizałam na ich widok ;) pycha!
kasienka23 19.07.2013 07:31
świetne, muszę wypróbować!
malaczarna23 18.07.2013 21:04
uwielbiam jagodzianki
as28 18.07.2013 20:52
uwielbiam bułeczki
Megg 18.07.2013 20:23
wyglądają bardzo smakowicie
mufinka79 18.07.2013 20:18
Uwielbiam jagodzianki, ja także robiłam :)
Czarnula87 18.07.2013 20:16
ślinka pociekła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak