Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkoptowa rolada piankowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 0,5 szklanka
mąka pszenna 4 łyżka
mąka ziemniaczana 2 łyżka
galaretka wiśniowa 1 sztuka
woda 1 łyżka
Biszkopt 4 szt
jaja 4 szt
woda 3/4 (gorąca)
Polewa: 150 g
Pianka: 150 g
Krem: 350 ml
śmietana kremówka 350 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkoptowa rolada piankowa

Ciasto biszkoptowe: białka jaj ubić na sztywną pianę. Do piany dodawać cukier cały czas miksując. Następnie dodawać pojedyńczo żółtka. Na koniec delikatnie mieszając, dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Ciasto przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach przez 20 minut.
Gorący biszkopt położyć na ściereczce kuchennej i zwinąć razem z nią w rulon.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Śmietanę ubić i dodać do niej tężejącą galaretkę.
Wystudzony biszkopt rozwinąć i rozsmarować na nim masę. Można położyć kilka pokrojonych pianek. Zwinąć roladę.
Do garnka włożyć pianki i dodać łyżkę wody. Podgrzewać mieszając. Płynną masą polać ciasto. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 19.07.2013 07:18
pyszna rolada:)
Andrzej8 18.07.2013 11:38
wyglda super
Iwa27 18.07.2013 10:46
musi byc pyszna
Mira85 18.07.2013 10:38
ale apetyczne
Katarzyna34 18.07.2013 10:11
wygląda pięknie
sara1 18.07.2013 09:17
pyszne słodkości
Monia 18.07.2013 08:34
Fajne ciasto - lekkie i smaczne :)
monisia1977 18.07.2013 05:41
super wygląda
agus198900 17.07.2013 23:18
mm.aż mi ślinka leci;)
iwi 17.07.2013 22:01
Fajne ciacho
IwonaDD 17.07.2013 21:50
wygląda na bardzo delikatną

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak