Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki KROKODYLE do słoika

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki świeże 4 kg
sól 8 łyżek
czosnek 2 główki
olej roślinny 10 łyżek
ocet 10 % 3 szklanki
cukier 2 kg
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki KROKODYLE do słoika

Ogórki niezbyt duże należy pokroic wzdłuż na 4 części, dodac sól i wymieszac. Tak zrobione ogórki pozostawic na 6 godzin. Następnie po upływie tego czasu do ogórków należy dodac chili, olej i czosnek pokrojony w plasterki, wszystko razem wymieszac i pozostawic to na 16 godzin. Po tym czasie ogórki układamy w słoikach, dorzucając czosnek w którym leżały i zalewamy przygotowanym roztworem z octu i cukru. Zalewę sporządzamy w następujący sposób ocet wraz z cukrem zagotowujemy na ogniu, powstaje roztwór o konsystencji syropu i takim jeszcze gotującym się roztworem zalewamy ogórki i zakręcamy. Swoją nazwę krokodylki mają od tego, gdyż tak zrobione ogórki zwijają się wyglądem przypominając małe krokodyle:-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak