Przepis i sposób przygotowania na: Ogórkowo-pomidorowy chłodnik z kozimi łezkami i smażonymi liśćmi botwiny Tomka Jakubiaka
Ogórki pokrój w drobną kostkę, przełóż do miski i posól. Po kilku minutach odlej z nich wodę.
Pomidory pokrój w ósemki, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Szczypior posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj. Dodaj sok z cytryny oraz starty czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Dolej teraz maślankę i wstaw do lodówki. Przygotuj dodatki.
Chipsy serowe: ser zetrzyj na grubych okach, rozsyp w nieregularne kształty na suchej patelni i delikatnie podgrzewaj, żeby się rozpuścił. Roztopiony ser przełóż na deskę i poczekaj, aż wystygnie.
Liście botwiny umyj, wysusz, porwij i usmaż na maśle. Dopraw solą.
Twarożek wymieszaj z posiekaną miętą, solą i pieprzem. Uformuj za pomocą dwóch łyżek łezki, które podawaj wraz z zimnym chłodnikiem i chipsami serowymi.