Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórkowo-pomidorowy chłodnik z kozimi łezkami i smażonymi liśćmi botwiny Tomka Jakubiaka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogórki gruntowe 6 szt
pomidorki malinowe 4 szt
kozia maślanka 1 l
ząbek czosnku 1 szt
sok z jednej cytryny
Kmin rzymski mielony Prymat
szczypior
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 szt
twarożek kozi 150 g
mięta kilka listków
sól
pieprz
botwinka 1 szt
masło 1 łyżka
ser kozi 1/2 (długo dojrzewający)

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórkowo-pomidorowy chłodnik z kozimi łezkami i smażonymi liśćmi botwiny Tomka Jakubiaka

Tomek Jakubiak poleca:
Ogórki pokrój w drobną kostkę, przełóż do miski i posól. Po kilku minutach odlej z nich wodę.
Pomidory pokrój w ósemki, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Szczypior posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj. Dodaj sok z cytryny oraz starty czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Dolej teraz maślankę i wstaw do lodówki. Przygotuj dodatki.

Chipsy serowe: ser zetrzyj na grubych okach, rozsyp w nieregularne kształty na suchej patelni i delikatnie podgrzewaj, żeby się rozpuścił. Roztopiony ser przełóż na deskę i poczekaj, aż wystygnie.

Liście botwiny umyj, wysusz, porwij i usmaż na maśle. Dopraw solą.

Twarożek wymieszaj z posiekaną miętą, solą i pieprzem. Uformuj za pomocą dwóch łyżek łezki, które podawaj wraz z zimnym chłodnikiem i chipsami serowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 27.06.2016 23:13
nietypowy przepis
MarchiochaKucharzy 06.02.2014 14:52
uwielbiam !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak