Murzynek

Murzynek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • cukier

    1,5 szklanki
  • jaja

    5 szt
  • margaryna

    1/2 kostki
  • olej

    3 łyzki
  • kakao naturalne

    4 łyzki
  • proszek do pieczenia łyżka

    1 płaska
  • aromat waniliowy

    kilka kropli
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W małym garnku rozpuscic margarynę. Dodac cukier, olej, kakao i 1/3 szklanki wody. Wszystko dokładnie wymieszac, tak żeby nie były widoczne kryształki cukru. Wystudzić. Żółtka oddzielic od białek, białka ubic na sztywna pianę. Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do wystudzonej masy dodać kilka kropli aromatu oraz cały czas mieszajac dodawać po jednym żółtku. Nastepnie dalej mieszajac dodawać stopniowo make z proszkiem oraz pianę z białek. Gotowe ciasto przełozyc na blachę i piec ok. 1 godziny w temp.160-170 stopni. Posypac cukrem pudrem lub udekorowac w dowolny sposób.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

manaika

26.03.2012 12:42
nie ma jak murzynek:)

IKrakowianka

20.04.2011 21:27
świetne ciasto

anemon

07.04.2011 08:09
Ale pięknie wyrósł Twój murzynek.

Angelika10

14.02.2011 00:17
Zawsze pyszny ;)

ZEWA

17.09.2010 20:13
bardzo lubię murzynka, czasami przekładam go masą

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat