Szparagi w sosie mornay

Szparagi w sosie mornay

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi

    75 dag
  • masło

    4 dag
  • mąka

    2 dag
  • mleko

    1/4 l
  • starty ementaler

    8 dag
  • żółtko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szparagi ugotować (czas gotowania pod przykryciem ok. 30 min);wyjąć i osączyć. Żaroodporną formę wysmarować masłem, ułożyć w niej szparagi główkami w jedną stronę. Następnie przygotować sos. Pozostałe masło (ok. 2 dag) roztopić, dodać mąkę, zamieszać, rozprowadzić zimnym mlekiem, gotować 5 min., doprawić solą i pieprzem węle uznania, domieszać 1/2 startego sera. Żółtko wymieszać z 3 łyżkami sosu, a następnie połączyć z resztą. Sosem polać główki szparagów, posypać pozostałym serem. Wstawić do piekarnika na ok. 5 min.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat