Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pampuchy z sosem grzybowym

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 50 g
mąka pszenna 500 g
mleko 3/4 szkl.
jajko 2 szt.
cukier 1 łyżecz.
sól 1 szczypta
masło 50 g
sos z suszonych grzybów 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Pampuchy z sosem grzybowym

Kroki postępowania

1
Do miseczki kruszę drożdże, dodaję cukier, 3 łyżki mąki i ciepłe mleko, dokładnie mieszam, aby nie było grudek, odstawiam na 15-20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Pampuchy z sosem grzybowym foto
2
Do miski przesiewam pozostałą mąkę (500 g - 3 łyżki dodane do rozczynu), dodaję sól. W mące robię dołek, do którego wlewam wyrośnięte drożdże, ostudzone roztopione masło i wbijam dwa jajka. Całość dokładnie mieszam, po czym wyrabiam na gładkie, elastyczne i jednolite ciasto. Formuję kulę z ciasta i wkładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielę ciasto na 12 równych części, z każdej formuję bułeczkę, rozpłaszczam delikatnie i sklejam końce do dołu, układam na ściereczce zlepieniem do dołu w odstępach. Pozostawiam bułki na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 2 - Pampuchy z sosem grzybowym foto
3
Do garnka nalewam wodę tak aby sięgała na wysokość ok. 10 cm. Na wierzch kładę ściereczkę, którą mocuję sznurkiem do garnka tak aby materiał wisiał nad naczyniem i nie dotykał wody. Doprowadzam wodę do zagotowania. Na parujące naczynie na ściereczkę w odstępach po trzy bułki i przykrywam garnek plastikową miską. Kluski paruję około 12 minut. Po tym czasie ostrożnie za pomocą łyżki cedzakowej zdejmuję kluski ze ściereczki i przekładam je na talerz.
Krok 3 - Pampuchy z sosem grzybowym foto
4
Pampuchy podaję na ciepło polane sosem grzybowym lub innym ulubionym.
Krok 4 - Pampuchy z sosem grzybowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Luki 16.07.2013 22:15
bardzo pyszne buły
Krzysztof15 16.07.2013 22:08
uwielbiam je
kasiulka 16.07.2013 21:45
u mnie w domu rodzinnym pampuchy zawsze jadaliśmy na słodko - z cukrem lub dżemem, ale kiedyś spróbuję z sosem grzybowym
Wiesława1 16.07.2013 21:32
moja babcia takie robiła.pycha
kokoszka
kokoszka 16.07.2013 20:56
takie lubię
Agata3 16.07.2013 20:40
Fajnie wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak