Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto pijak

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 6
cukier 0,5 szklanki
mak 0,5 szklanki
wiórki kokosowe 0,5 szklanki
Masa budyniowa:
masło 1 kostka
budyń śmietankowy 1
mleko 0,5 l
cukier puder 0,5 szklanki
Polewa:
margaryna 100 g
kakao 3 łyżek
cukier 3 łyżek
mleko 5 łyzek
reszta:
biszkopty okrągłe
wódka 1 szklanka
dżem porzeczkowy
płatki migdałowe
Ciasto: Makowo-kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto pijak

Białka ubić na sztywna pianę. Dodać cukier, mak i wiórki kokosowe, a następnie delikatnie wymieszać. Piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut.
Budyń ugotowac na mleku. Ostudzić. Masło utrzec na puszystą masę. Dodać cukier puder i budyń. Zmiksować.
Biszkopty nasączyć w wódce.
Ciasto makowo-kokosowe posmarować dżemem porzeczkowym. Następnie rozłożyć masę. Na masie rozłożyc biszkopty nasaczone w wódce.
Margaryne rozpuścić z mlekiem. Dodac kakao i cukier. Podgrzewac energicznie mieszając. Lekko przestudzić i polać na masie. Posypac płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 07.08.2013 05:19
rewelacja jak dla mnie
eliza135 31.07.2013 12:46
Pycha. : D
kasiulka 16.07.2013 21:50
w moim przepisie pod ciastem makowo - kokosowym jest jeszcze cienki jasny biszkopt posmarowany dżemem
everay 16.07.2013 15:47
jeszcze nie robiłam takiego
Monia 16.07.2013 14:19
Uwielbiam pijaka - tylko ciasto oczywiście! ;D
Agata3 16.07.2013 14:16
Zjadłoby się:)
Renata9 16.07.2013 13:31
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak