Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezunia z jagodami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 5
mąka 5 łyżek
cukier 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
masło 1 kostka
budyń śmietankowy 1
mleko 0,5 l
cukier puder 3 łyżki
jagody 0,5 kg
cukier żelujący 3 łyżki
białko 5
cukier kryształ 1 szklanka
sok z cytryny 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bezunia z jagodami

Kroki postępowania

1
Biszkopt:
Białka ubic na sztywno z cukrem. Dodać żółtka cały czas miksując. Następnie przesitować mąke i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut. Po ostudzeniu przeciąć na pół.
Masa:
Ugotowac budyń. Ostudzić. Masło utrzec na puch, dodać cukier puder i budyń, a następnie zmiksować.
Jagody:
Jagody opłukać i zagotować. Wsypac cukier zelujący i pogotowac jeszcze ok. 2-3 minuty cały czas mieszając. Ostudzić.
Krok 1 - Bezunia z jagodami foto
2
Beza:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier nadal miksująć. Następnie dodać swieżo wyciśnięty sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować. Przełożyc na blache i na wierzchu można porobić wzorki widelcem. Włożyc do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tej temperaturze zostawić na 10 minut, a nastepnie zmniejszyć do 120 i suszyc przez ok. 3-4 godziny. Powyłaczeniu piekarnika niw wyciągać bezy do momentu aż ostygnie.
Krok 2 - Bezunia z jagodami foto
3
Przełozenie: biszkopt+masa+biszkopt_+jagody+beza
Krok 3 - Bezunia z jagodami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 27.07.2013 21:17
ja poproszze kawałek
Konczi 16.07.2013 10:35
ooo smakołyk kolejny, podpatrzę na pewno :)
Renata9 16.07.2013 10:34
super ciacho
gosia1988 16.07.2013 10:31
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak