Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem bawarski z poziomkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 500 ml
żółtko jajek 5 szt
cukier 15 dag
cukier wanilinowy
poziomki 30 dag
cukier puder
Żelatyna wieprzowa Prymat
herbatniki 6 szt
kremówka 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Krem bawarski z poziomkami

Zagotować mleko.Żółtka , cukier , cukier wanilinowy ubić razem.Następnie nie przerywając ubijania dolewać powoli gorące mleko.Naczynie z mlekiem i żółtkami wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i znowu ubijać, aż krem mocno się podgrzeje i zgęstnieje. Uważać, aby krem się nie zagotował, bo żółtka się zważą.Rozpuścić żelatynę w kilku łyżkach wody i dodać do kremu.Krem ostudzić.Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z gęstniejącym kremem.Zrobic z pergaminu foremki odpowiadające średnicy herbatnika.Na dno połozyć po herbatniku i do 3/4 wys. zalać kremem.Wstawić na 4-5 godzin do lodówki.Wierzch udekorować poziomkami i cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 27.09.2011 10:38
smaczniutki
Ewa111 04.09.2010 10:27
pyszny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak