Krem bawarski z poziomkami

Krem bawarski z poziomkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    500 ml
  • żółtka

    5 szt
  • cukier

    15 dag
  • cukier wanilinowy

  • poziomki

    30 dag
  • cukier puder

  • żelatyna

  • herbatniki

    6 szt
  • kremówka

    20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagotować mleko.Żółtka , cukier , cukier wanilinowy ubić razem.Następnie nie przerywając ubijania dolewać powoli gorące mleko.Naczynie z mlekiem i żółtkami wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i znowu ubijać, aż krem mocno się podgrzeje i zgęstnieje. Uważać, aby krem się nie zagotował, bo żółtka się zważą.Rozpuścić żelatynę w kilku łyżkach wody i dodać do kremu.Krem ostudzić.Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z gęstniejącym kremem.Zrobic z pergaminu foremki odpowiadające średnicy herbatnika.Na dno połozyć po herbatniku i do 3/4 wys. zalać kremem.Wstawić na 4-5 godzin do lodówki.Wierzch udekorować poziomkami i cukrem pudrem

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agata1722

27.09.2011 10:38
smaczniutki

Ewa111

04.09.2010 10:27
pyszny deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat