Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z nutellą i suszonymi śliwkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt ciemny 1 szt.
herbata 1/2 szkl.
cukier 1 łyżecz.
masło0 250 g
nutella 200 g
śliwki suszone 200 g
rodzynki 160 g
wódka 1/2 szkl.
śmietana 30% 400 ml
cukier puder 2 łyż.
cukier waniliowy 2 łyż.
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
czekolada gorzka 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z nutellą i suszonymi śliwkami

Kroki postępowania

1
Krem maślany z nutellą: Suszone śliwki i rodzynki umieszczam w litrowym słoiku, zalewam wódką, szczelnie zakręcam i odstawiam na kilka godzin lub na całą noc do lodówki, aż owoce wchłoną alkohol i zmiękną.
Następnego dnia osączam namoczone śliwki i rodzynki na sitku, śliwki kroję na mniejsze kawałki, a pozostałą wódkę dodaję do ponczu.
Miękkie masło miksuję na puszystą, białą masę. Następnie dodaję stopniowo nutellę i dalej ucieram mikserem. Dodaję namoczone i pokrojone śliwki oraz rodzynki, dokładnie mieszam do połączenia się składników.
Krok 1 - Ciasto z nutellą i suszonymi śliwkami foto
2
Nasączenie: Ostudzony biszkopt przekrawam na pół. Nasączam obydwa blaty ponczem sporządzonym z mocnej, osłodzonej herbaty oraz wódki pozostałej z odsączenia suszonych owoców.
Krem śmietanowy: Żelatynę wsypuję do szklanki, zalewam zimną wodą do 1/4 wysokości naczynia i odstawiam do napęcznienia na 5 minut. Wstawiam szklankę z napęczniałą żelatyną do mikrofalówki na kilkanaście sekund, aż się rozpuści - odstawiam na 2 minuty. W międzyczasie ubijam schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno. Dodaję gorącą (tak gorącą!) rozpuszczoną żelatynę i szybko mieszam tak aby nie powstały grudki.
Krok 2 - Ciasto z nutellą i suszonymi śliwkami foto
3
Ułożenie: Na nasączony biszkopt wykładam krem maślany z nutellą i owocami, wyrównuję łyżką. Przykrywam drugą połową ciasta.
Na wierzch wykładam krem śmietanowy, wyrównuję łyżką. Na koniec ścieram na dużych oczkach tarki gorzką czekoladę. Ciasto wstawiam do lodówki w celu schłodzenia.
Krok 3 - Ciasto z nutellą i suszonymi śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 25.11.2013 20:42
Z pewnością smaczne :) bardzo chętnie zrobię takie ciasto.
malaczarna23 24.09.2013 09:36
pycha ciacho
Andrzej8 16.07.2013 09:39
rewelacyjne ciasteczko
msmors 15.07.2013 21:04
same pyszności
stokrotka 15.07.2013 17:25
smaczny deserek
lara 15.07.2013 16:20
wyjątkowo pyszne!
Agata3 15.07.2013 15:18
świetnie wygląda :)
magdalea 15.07.2013 14:35
pięknie się prezentuje
Renata9 15.07.2013 14:00
pyszne ciacho
Sylwia26 15.07.2013 13:57
ślinka leci...mniam
IZABELA29 15.07.2013 13:40
ciekawe połączenie
Piotr-21 15.07.2013 13:19
extra ciasteczko
reniatka 15.07.2013 13:17
mega smakowite to ciasto
Barbara/zuza22_85 15.07.2013 13:10
ale apetyczne
Katarzyna34 15.07.2013 13:07
słodkości od racu poczułam ochotę na ciacho
agus198900 15.07.2013 13:04
ale mi ochoty narobiłaś na coś słodkiego;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak