Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż czerwony

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 100 g
cebula 1 szt.
czosnek 1 ząbek
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżecz.
koncentrat pomidorowy 2 łyżecz.
masło 1 łyżecz.
rosół 300 ml
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż czerwony

Kroki postępowania

1
Cebulę, czosnek obieram i drobno siekam. Na rozgrzanym oleju na patelni szklę cebulę, pod koniec dodaję posiekany czosnek i chwilę smażę. Dodaję suchy ryż i całość smażę ok. 2 minuty.
Krok 1 - Ryż czerwony foto
2
Na patelnię ryżem wlewam po trochu gorący bulion i dodaję koncentrat pomidorowy. Patelnię przykrywam pokrywką i duszę kilka minut co jakiś czas mieszając i dolewając rosołu.
Jeśli ryż wchłonie wodę, a nadal będzie twardy to dolewam rosołu.
Krok 2 - Ryż czerwony foto
3
Na koniec dodaję masło, doprawiam potrawę solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, dokładnie mieszam. Ryż podaję jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie.
Krok 3 - Ryż czerwony foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 23.09.2015 18:33
czerwony, ale udawany :D
joanna__s 15.07.2013 09:10
A ja wczoraj robiłam z curry - pomarańczowy. Ale ten z papryką też się dobrze prezentuje. Zrobię następnym razem.
marianp20 15.07.2013 07:27
fajny przepis
Adamorek 15.07.2013 01:23
super zabarwiony

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak