Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa passata pomidorowa

5.0
(38)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Passata pomidorowa nie musi być ze sklepu! Z tym domowym przepisem przygotujesz ją sam.

Po zamknięciu w słoiczkach, pomidorowa passata będzie zawsze pod ręką, gotowa gdy tylko zapragniesz jej użyć. 

Składniki:

pomidory 2-4 kilogramy
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
bazylia

Porada

Do przygotowania passaty użyj najlepiej świeżych liści bazylii z doniczki.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa passata pomidorowa

  • domowy przepis
  • przepis na passatę pomidorową w 10 krokach
  • przetwory z pomidorów
  • passata do słoiczków

1. Przebrać pomidory, usunąć te z plamami lub innymi znakami niedoskonałości. Następnie umyć je.

2. W dużym garnku zagotować wodę.

3. Na wrzącą wodę wrzucić pomidory.

4. Gotować 1 minutę.

5. Następnie pokroić na większe części i przetrzeć je przez sitko lub przepuścić przez dużą praskę. Dla ułatwienia można je wcześniej obrać ze skórki. Skóry, nasiona i resztki wyrzucić.

6. Przetarte pomidory przelać do garnka, doprawić solą, cukrem i gotować na małym ogniu przez około pół godziny. 

7. Tuż przed końcem dodać świeże liście bazylii, wcześniej umyte i osuszone, oraz 2 łyżki oliwy z oliwek.

8. Pomidory za pomocą lejka przelewamy do wysterylizowanych słoików, liście bazylii usuwamy i wyrzucamy. Słoiki zakręcamy. 

9. Następnie należy passatę zapasteryzować. W tym celu każdy, ze słoików owinąć ścierką kuchenną tak, aby podczas gotowania w garze nie miał bezpośredniego kontaktu z garnkiem czy sąsiednim słoikiem, bo pęknie.

Tak owinięte słoiczki wstawić do garnka, zalać ciepłą wodą tak, aby przykryte były pokrywki, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Jeszcze gorące słoiki postawić "do góry nogami".

Dobrze zakonserwowane słoiki po wystudzeniu powinny mieć wklęśnięte pokrywki. Jeśli któryś ze słoików jej nie ma, passata nie nadaje się do dłuższej konserwacji.

10. Tak przygotowaną passatę przechowywać w chłodnym miejscu do 6 miesięcy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 02.08.2013 07:43
przydatny przepis
miszelka 19.07.2013 11:39
też lubię takie przetwory :)
m1monika 19.07.2013 10:04
domowa najlepsza!!!
Łucja 15.07.2013 12:29
pysznie :) muszę zrobić ;)
Beatris 14.07.2013 22:03
Właśnie ostatnio interesują mnie tego typu przetwory. Przepis bardzo mi się podoba, koniecznie muszę wypróbować.
IwonaDD 14.07.2013 20:59
Mniam dzięki za podpowiedz, ja nigdy nie mogę zapamiętac tych odmian :)
kokoszka
kokoszka 14.07.2013 20:58
pycha taka domowa
Mniam 14.07.2013 20:50
Właśnie taką robię! Jest super! A te podłużne pomidory to "Lima"
Pomocnik 14.07.2013 20:18
super pasta
Konczi 14.07.2013 18:32
bardzo lubię pomidorowe sosy i pasty super przepisik
Noruas 14.07.2013 18:23
uwielbiam domowe przetwory, przecudne zdjęcie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak