Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka po Syczuańsku

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka kurczaka 450 g
imbir 30 g
papryczka chili 1/4
czosnek 2 ząbki
pieprz syczuański 10-30 ziarenek
sos sojowy 1 łyżka
mąka kukurydziana 2 łyżki
żółtko jajek 1
sok z limonki 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Udka po Syczuańsku

Kroki postępowania

1
Ziarenka rozetrzeć w moździerzu, dodać posiekany czosnek, imbir i papryczkę i wszystko razem rozetrzeć.
Krok 1 - Udka po Syczuańsku foto
2
Do roztartych składników dodać żółtko, make kukurydzianą oraz sos sojowy. Powstanie masa o konsystencji ciasta.
Krok 2 - Udka po Syczuańsku foto
3
Udka dokładnie oblepiamy w przygotowanej marynacie i skrapiamy odrobiną soku z limonki. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
Krok 3 - Udka po Syczuańsku foto
4
Udka zapiekamy w piekarniku w 200 stopniach przez około 40-50 minut. Połowę czasu piec pod przykryciem, potem bez, mieszając co jakiś czas. Najlepiej piec udka od razu z dodatkiem z jakim chcemy je podać np. ryżem lub kaszą. Ja upiekła, z kaszą jaglaną i kolorowymi warzywami (przepis na taką kaszę: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/288226/kasza-jaglana-na-bulionie-warzywnym-z-warzywami.html).
Krok 4 - Udka po Syczuańsku foto
5
Gotowe udka będą pokryte chrupiącą skórką w delikatnym cieście.
SMACZNEGO !
Krok 5 - Udka po Syczuańsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 16.09.2014 12:29
fajne danie
Beata23 18.04.2014 17:33
ciekawe danie
Wojt@s
Wojt@s 12.08.2013 08:56
muszę spróbować
Mniam 14.07.2013 20:51
Jak na to patrzę to robię się głodna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak