Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z czarnej porzeczki.

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

porzeczki czarne 1 kg
cukier 750 g

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z czarnej porzeczki.

Kroki postępowania

1
Opłukane,oczyszczone porzeczki przełożyć do garnka i utłuc je przez chwilę,zmiażdżyć nieco za pomocą tłuczka,dzięki czemu zrobi się z nich sok,a dzięki temu szybciej zrobi się z nich dżem.Zasypać ubite porzeczki i powstały z nich sok całą zawartością cukru.
Krok 1 - Dżem z czarnej porzeczki. foto
2
Porzeczki z cukrem zamieszać i wstawić do gotowania,czy raczej należałoby powiedzieć podsmażania.Garnek z dżemem podgrzewać na gazie na niezbyt dużym płomieniu przez około 1 godzinę od czasu do czasu go mieszając.
Krok 2 - Dżem z czarnej porzeczki. foto
3
Po godzinie zdjąć gotowy dżem z ognia i gorący przelewać do słoiczków.Słoiki napełnione dżemem zakręcać i stawiać do góry dnem.
Z tej porcji owoców i cukru wyszło mi trzy spore słoiczki dżemu plus nieduża miseczka do zjedzenia na bieżąco do śniadania.Dżem ma gęstą konsystencję.Ma pyszny smak,przez słodycz dżemu przyjemnie przebija się kwaskowatość porzeczki.Przepis na owe słodkie smarowidło jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu,a pozwala uzyskać smakowity przetwór.Dżem jak znalazł przyda się na kanapki, czy do naleśników lub ciasta.
Krok 3 - Dżem z czarnej porzeczki. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 15.07.2013 20:55
Dobry domowy sosik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak