Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczki z papryką na zimę

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki 3 kg
cebula 4 szt
papryka zielona 4 szt
ocet 10 % 1/2 szklanki
cukier 1 szklanka
sól 1 łyżka
ziele angielskie 4 szt
piperz kulki 5 szt
woda 1 szklanka
olej 4 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczki z papryką na zimę

Buraki dobrze myjemy nie obieramy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i obieramy. Następnie ścieramy na tarce duże oczka. Cebulę kroimy drobno, paprykę kroimy w cienkie paseczki dł ok 2 cm. Gotujemy zalewę. 1 szklankę wody , 1/2 szklankę octu 10 % , łyże soli , olej , przyprawy i szklankę cukru - zagotowujemy. Do gotującej zalewy wkładamy pokrojoną cebule i paprykę - gotujemy 5 min. Ugotowana zalewę z warzywami wlewamy do buraków - mieszamy dobrze. Wkładamy sałatkę do słoików i pasteryzujemy ok 20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 14.07.2013 10:53
lubie buraczki
Paolcia 14.07.2013 08:28
uwielbiam :)
aisoglam 14.07.2013 08:27
Takie buraczki w zimie to świetna sprawa :)
IwonaDD 14.07.2013 08:07
nie jadłam jeszcze takich, ale składniki zapowiadają się wyśmienicie
iwi 14.07.2013 08:03
Ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak