Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń rzymska z jajkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 1 kg
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
kajzerka 1 sztuka
jajko 2 sztuki
jajko ugotowane na twardo 4 sztuki
Majeranek suszony Prymat 0,5 łyżeczki
przyprawa uniwersalna Kucharek 1 łyżeczka
kasza manna 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
mleko do namoczenia bułki
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do wysypania formy
natka pietruszki 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń rzymska z jajkiem

Kroki postępowania

1
Do mięsa dodać przyprawy, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, surowe jajka, kaszę mannę i namoczoną w mleku i rozdrobnioną kajzerkę. Wszystko razem wymieszać.
Krok 1 - Pieczeń rzymska z jajkiem foto
2
Połowę masy przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy i układamy na niej wzdłuż ugotowane na twardo jajka.
Krok 2 - Pieczeń rzymska z jajkiem foto
3
Przykrywamy pozostałym mięsem i pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Przez pierwsze 45 minut pieczeń przykrywamy folią aluminiową, a następnie pieczemy już bez niej.
Krok 3 - Pieczeń rzymska z jajkiem foto
4
Pieczeń kroimy dopiero gdy przestygnie. Podawać z pieczywem.
Krok 4 - Pieczeń rzymska z jajkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 21.11.2013 12:31
Pycha,bardzo lubię
Dorian 18.11.2013 09:42
pyszne miesko
krystyna330 12.11.2013 18:30
świetny smak
gacopierz23 11.11.2013 16:53
dobre na ciepło i8 na zimno
IZABELA29 19.10.2013 13:06
taką lubię
ben-ka 19.10.2013 11:05
smaczne mięsko,lubię takie.
kuklik 08.10.2013 17:40
rewelacja bardzo jajko zdobi po przekrojeniu
pestka 01.10.2013 11:21
to bardzo smaczna pieczeń- robię podobnie
Ania67 23.09.2013 14:38
uwielbiam takie jedzonko
Mati13 23.09.2013 10:38
bardzo smaczna!
Wacław 16.09.2013 11:33
pyszna pieczeń,robimy podobnie
Motorek 13.09.2013 08:13
robię podobnie jest smaczna
rutynka 11.09.2013 16:27
bardzo smaczna:)
Beata23 08.09.2013 10:02
dobra taka pieczń
Grazyna0211 04.09.2013 11:55
smaczna na ciepło jak i na zimno do chleba
Seba 04.09.2013 09:53
bardzo smaczna
berys18 02.09.2013 11:55
super pieczeń
ONY_za_kare 27.08.2013 11:27
smaczna musi byc!
Dorota37 29.07.2013 21:29
jaki fajny przepis :-)
gosia56 26.07.2013 09:20
napewno pyszna
romanrafal
romanrafal 23.07.2013 16:31
pyszna pieczeń
Róża1 22.07.2013 23:35
pyszności!!!!
barbara11561 22.07.2013 14:30
bardzo smaczna
IwonaDD 22.07.2013 11:04
pychota, juz dawno nie jadłam, trzeba bedzie zrobic
Dorota59 22.07.2013 09:49
dobra taka domowa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak