Pierogi białostockie

Pierogi białostockie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szkl
  • żółtko

    1 szt
  • olej

    1 łyżka
  • biały ser

    250 g
  • słonina wędzona

    100 g
  • śmietana 18 proc

    0,5 szkl
  • cebula biała

    1 szt
  • kasza gryczana

    1,5 ugotowana
  • papryka słodka mielona

  • pieprz czarny mielony

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Wyrób z mąki, żółtka, oleju, szczypty soli i ciepłej wody elastyczne ciasto. Następnie nakryj, by nie obeschło.
2. Cebulę obierz, posiekaj i przesmaż na pokrojonej w kostkę słoninie.
3. Kaszę, ser i cebulę ze słoniną zmiel w maszynce. Dopraw solą i pieprzem.
4. Rozwałkuj dość cienko ciasto i małą szklanką wykrawaj krążki. Nakładaj na nie po łyżce nadzienia i zlepiaj brzegi, formując pierogi.
5. Wrzuć je do osolonego wrzątku i gotuj 6-8 minut od wypłynięcia.
6. Po odcedzeniu polej pierożki śmietaną, dopraw solą i papryką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kasia37

04.01.2016 15:39
muszę wypróbować - bo wyglądają i brzmią świetnie :)

Anna146

29.07.2011 07:23
apetycznie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat