Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z imbirem.

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 3-4 szt
imbir świeży 4-5 cm
czosnek 2-3 ząbki
papryczka chili 1 szt
miód 2 łyżki
sos sojowy 150-200 ml
olej do smażenia
mąka pszenna 2 łyżki
bazylia 3-4 listki
bulion warzywny 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z imbirem.

Kroki postępowania

1
Imbir obrać, zetrzeć na tarce. Chili i czosnek drobno posiekac. Sos sojowy wlać do naczynie, dodać starty imbir, czosnek, chili, bazylię, miód, kostke bulionową. Mieszać aż bulion sie rozpuści (można delikatnie podgrzać)
Krok 1 - Kurczak z imbirem. foto
2
PIerś kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na kawałki o wymiarach 3x3cm (lub inne według własnych upodobań). Kawałki kurczaka włożyć do marynaty sojowej, zamieszać aby zalwea równomiernie pokryła mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na 5-6 godzin. W trakcie marynowania od czasu do czasu mieszać.
Krok 2 - Kurczak z imbirem. foto
3
Mięso wyjąc z marynaty i dokładnie osączyć. Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju.
Krok 3 - Kurczak z imbirem. foto
4
POdawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.
Krok 4 - Kurczak z imbirem. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 30.07.2013 13:59
ciekawy pomysł:-)
jeta72 25.07.2013 08:04
ciekawa jestem jak smakuje :-)
msmors 12.07.2013 21:04
ciekawy przepis
Megg 12.07.2013 20:29
musi być bardzo smaczny taki kurczaczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak