Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pappardelle z czosnkowymi pulpetami cielęcymi

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron pappardelle 500 g
jajko 1 szt
czosnek 7 ząbków
cebula 1/2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
smietana 18% 1/2 szklanki
oliwa
sól, pieprz
kajzerka 1/2 czerstwa
cielęcina 500 mielona

Przepis i sposób przygotowania na: Pappardelle z czosnkowymi pulpetami cielęcymi

Makaron gotujemy al. dente w osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek.

Mięso mielone mieszamy z namoczoną wcześniej i odciśniętą kajzerką, jajkiem, cebulą posiekaną w drobną kostkę, trzema ząbkami czosnku wyciśniętymi przez praskę oraz solą i pieprzem.

Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i smażymy obtoczone w bułce tartej na złoty kolor. Dodajemy resztę czosnku pokrojonego w cienkie plasterki, chwilę podsmażamy.

Podlewamy szklanką wody i dusimy kilka minut. Pod koniec dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy. Jeśli potrzeba można dodać więcej wody.

Na talerzach układamy porcję makaronu, kilka pulpetów z sosem i posypujemy pokrojonymi w paseczki listkami bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 23.09.2010 20:33
Do księgi...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak